Belemerültem a témába egy kicsit.
Akinek van kedve ezt olvassa el és talán választ kap minden kérdésére.
én ebből már írtam egy beszámolót ugyhogy elvileg mindent vágok, de gyakorlatilag..... pfff ezt inkább hadjuk :D
KenőanyagokAmit én leszűrtem:
Pl 10W40 Itt a 10W téli tulajdonságot fejez ki (hidegen) a 40 meg a nyári (üzemi hőfokon) tehát ha a nyári adat változik (40) akkor az olaj VISZKOZITÁSA változik, ami annyit tesz, hogy ha növeljük a viszkozitást, akkor az olaj "durvább,erősebb" lesz tehát nagyobb nyomásnak, igénybevételnek is ellenáll ugyanakkor kopottabb motorokhoz is jobb, mert jobban kompenzálja a felületi egyenletlenségeket. Tehát ha a motor kopott (bmw-nél értsd 300-400e km felett vagy halott motor), sportosabban vezetünk az átlagnál ( a fordulatszámmérő átlagban nincs 4500 alatt) akkor nekünk magasabb indexű kell. Hátránya, hogy növeli a motorellenállást, tehát a fogyasztást. (magasabb indexet értsd 50 vagy 60) Ha csökkentjük, akkor a motor könyebben, tisztábban, gazdaságosabban fut, de ha elkezdjük forgatni, akkor a kenés elégtelenné válhat.
Ha a téli "jelzést" változtatjuk (10W) akkor értelem szerűen csak a hideg környezetben történik kenési tulajdonság változás, tehát télen, hideg motornál. Magyarul a 10W40-et és az 5W40-et meleg motornál pályán ugyanúgy lehet üvegelni télen is mert mind2 esetben függőlegesen álla műszerfalon a jobb oldali mutatócska. Ugyanaz a kenés.
Csökkentjük a téli jelzőszámot, akkor az olaj VISZKOZITÁSI INDEXE változik értsd a kenőolaj kenőképességének hőfokfüggése. Minnél inkább csökkentjük annál kevésbé lesz érzékeny az olajunk a hőfokra. Tehát egy 5W40 hidegben jobban közelíti azt az üzem meleg kenési képességet, mint egy 10W40 => bemelegítési és hidegindítési szakaszban jobb a kenés.
De a motor túlterhelésénél, nagy hőfokon (üzemmeleg felett)a kenőoaj viszkozitása csökken tehát a kenés romlik. Ugyanúgy mint a hidegről melegre történő változásnál a melegről melegebbre történő változásnál is változik a viszkozitás és ezt is befolyásolja a téli jelölés. Minnél alacsonyabb annál érzéketlenebb a hőfokra, tehát hasonló hatása van melegen a téli érték csökkentésének (10->5->0) mint a nyári érték növelésének (40->50->60) Hasonló nem ugyanaz. A nyári változtatása jóval drasztikusabb a télivel annyit teszünk, hogy a pl. 40-eshez tartozó viszkozitásunk magas terhelésnél nem veszik el, de attól az alap viszkozitás nem nő, csak nem csökken.
És itt a pont
Egy elsős gépész szavait hallottátok. Remélem érthető voltam és nem írtam baromságot. A fenti linkből minden sokkal részletesebben kiderül.
Szerintem én 5W40-et teszek majd bele. Nem kopott, nem forgatom (csak nagyon ritkán :P) és sok a hidegindítás.
Tehát mire valók az olajhasználtságot visszajelző kis zöld lámpácskák mellett a sárga és piros lámpák? :D