szysssz Creative Commons License 2007.01.06 0 0 34

Töltött cékla:

Személyenként 2-3 közepes nagyságú céklát kuktában megpárolunk, vagy sütőben megsütünk. A héjától megtisztítjuk, a közepét kivájjuk (max. fél cm falvastagságú legyen). A céklák belsejét nagyon takarékosan őrölt köménnyel dörzsöljük be.

Fél kg sovány sertéshúst kevés füstölt szalonnával ledarálunk, majd egy közepes dinsztelt hagymán átpirítjuk. A masszát sóval, borssal ízesítjük, beletöltjük a céklákba. A céklák tetejét vékony sajtcsíkokkal dekoráljuk, forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben a kivájt részeket apróra vágjuk és annyi főzőlében, amennyi ellepi nagyon puhára főzzük. Ekkor főzőlevével együtt turmixoljuk. kevés liszttel (keményítő)  és tejföllel (lehet a fele joghurt is) habarással besűritjük, jol kiforraljuk. Tálalás előtt ízlés szerint frissen reszelt tormát keverünk bele.

Húslevessel rizst párolunk. Tálaláskor a rizst vizezett csészébe nyomkodjuk ,majd a tányérokra borítjuk. Mellé öntünk a mártásból, erre ültetjük a megsült céklákat. Díszíthetjük göndörödő vékony cékla csíkokkal (krumplihámozó), vagy aprósütemény kiszúróval készített céklafigurákkal.