Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 116

Javíts ki légyszíves ha valamit rosszul írok. Kutyáknál nem tudom mi okozhatja a mellékvesedaganatot. De mostani tudásom szerint a görényeknél ha pl. ivarérettség előtt ivartalanítják a mellékvese átveszi a hormontermelés szerepét és később ebből alakulhat ki a mellékvese daganat.Az elején írtam most érik be az első ivartalanított csapat.Idén olyan göriknél is találtak problémát akik felnőttnek lettek ivartalanítva de eltelt kb. másfél év azóta.Sajnos vagy szerencsére még nekünk is új ez a betegség.De kint Amerikában sajnos már a kölyköket úgy adják el a kereskedésben,hogy ivartalanítva vannak és ott gyakoribb is a mellékvesedaganat.

Tavaly volt róla szó,hogy imlantátummal kezelhetők talán.Hát csak a tüneteket mulasztja el.nem lesz kopasz a göri , esetleg megszünik az ivaros viselkedés.De ma a betegséget nem szünteti meg. illetve olvastunk olyat,hogy ha az elején elkapják mikor még csak megnagyobbodott akkor talán.Ezt még nem tudjuk biztosan.De egyetlen esély a gyógyulásra ha eltávolítják a megnagyobbodott mellékvesét.És persze így kap hormonkészítményt.kb. ennyit tudunk most.De még most várjuk a fejleményeket a mütött göriről.

Ivartalanításnál itt megint nem tudom a kutyát és a macskát, hogy náluk előfordul-e, de a görénynél ha nincs rendesen kivéve minden és " kipucolva" képes regenerálódni és ivartalan állat újra tüzelhet.Szintén tavaly műtöttek olyan görit aki több éve ivartalan és petefészke visszanőtt amin ciszta is volt.Más az ivarzásuk is mint a kutyának vagy a macskának.Szezonális állatok, tavasztól őszig ivarzanak.Már valaki lejjebb írta,hogy a 3 hetes tüzelést túltüzelés követi.ha később párosodik akkor álvemhesség, majd  után újra tüzelés.Hormont sem ajánlatos nekik adni sűrűn ,mert gyakori a gennyesméhgyulladás.A kutyáknak azért nem ennyire komlikált szerintem.

Altatást úgy értettem,hogy kisállatnak számítanak és nagyon könnyen túlaltathatják őket.Ezért a legtöbb orvos műtét során géppel altatja.Persze lehet injekcióval is de ott nagyon pontosan kell számolni az adagolást.

 

Előzmény: Wet RinR (109)