LvT Creative Commons License 2007.01.05 0 0 138
Kedves gligeti!

> Ugyanakkor a nyelvészeten is helye van annak a diskurzusnak, hogy a nyelvészet tárgya-e állást foglalni arról, hogy mely nyelvészeti diszciplina tudományos ill. azon belül tiszta, vagy alkalmazott tudomány.

A nyelvészeten ennek csak akkor lenne helye, ha abban a nyelvészet maga ténylegesen nem marad ki.

Azonban e megfogalmazás további csúsztatásokat tartalmaz:

1. Ez a topikon legalábbis ennek nincs helye, mert a téma nem az, hogy a nyelvészetnek tárgya lenne arról állást foglalni, hogy mi tartozik önmagába. Ez a topik a nyelvészek és az idegen szavak magyarításának (ha tágítani akarunk akkor a nyelvészek és a nyelvművelés) viszonyáról szól.

2. Nem feledkezhetünk el, hogy a vita a nyelvművelés minősítéséből indult ki, ezért a fenti megfogalmazásod implicite erre vonatkozik. A leghatározottabban tiltakozom, hogy a nyelvművelést nyelvészeti diszciplínának állítsuk be. Tőlem lehet tudományos jogi, politológiai, szociológiai stb. diszciplína, de nyelvészeti nem. – És legfőképp el sem kezdek egy olyan vitát, amely kiindulási pontul elfogadná azt, hogy a nyelvművelés nyelvészeti diszciplína. [Egyébként ha valami akkor a nyelvművelés nyelvészeti diszciplínának való kikiáltása argumentum ad populum stc.]
Előzmény: gligeti (134)