Wolff Creative Commons License 2007.01.05 0 0 526
"Mivel Moldáviában sincs államilag regisztrálva a nemzetiséghez való tartozás, ahogy Romániában sem, Magyarországon sem, ezért ez nem is szerepelhet a törvényben."

Nos a román igazságügyminiszter egy Ghenadie Brega-hoz, a Hyde Park NGO elnökéhez írott 2006 júliusi levelében erről egészen mást állít:
"Adoptarea în prezent a unui act normativ prin care să se recunoască automat cetăţenia română a tutur cetăţenilor străini de naţionalitate română, astfel cum se solicită în scrisoarea deschisă, ar conduce la încălcarea principiului autoidentificării şi al dreptului persoanei, invocat chiar de către semnatarii scrisorii, de a-şi schimba cetăţenia, cu atât mai mult cu cât unele state, precum Ucraina, nu admit dubla cetăţenie. Această situaţie ipotetică ar conduce la pierderea unor drepturi, la lezarea unei stabilităţi sociale, economice, profesionale şi de altă natură pe care persoanele în cauză şi-au creat-o şi dezvoltat-o de-a lungul timpului."
Vagyis: Jelenleg egy olyan normatív rendelkezés elfogadása, emyl révén minden román nemzetiségű idegen állampolgár román állampolgárságát automatikusan elismerék, amint azt nyílt levelében kéri, az identitásválasztás elvének és ez egyén jogának megsértését jelentené állampolgárságának megváltoztatására, amire a levél aláírói is hivatkoznak, annál is inkább, mivel egyes államok, például Ukrajna, nem ismerik el a kettős állampolgárságot. stb."


"Mivel a II. világháború elött Besszarábia Romániához tartozott (utána csatolták a Szovjetúnióhoz), a jelenlegi román nemzetiségű moldáv állampolgárok felmenői még román állampolgárok voltak. Ennek igazolása szükséges a román állampolgársághoz. Ismereteim szerint ezt az igazolást elég lazán kezelik."

Ismereteid tévesek, látogasd meg a www.curaj.net honlapot, ahol még fotókat is találhatsz az idén az állampolgárság megszerzésének elviselhetetlen lassúsága miatt szervezett tiltakozásokról (a román külügy, a román parlament, a román kormány és a román elnöki palota előtt).

Addig is néhány idézet. Az igazságügy miniszter fenti levelében írta, hogy 2002 óta a következő számú kérelmet fogadták el az állampolgárság visszaállítása kérdésében:

- anul 2002 – 0 cereri aprobate;
- anul 2003 – 6 cereri aprobate;
- anul 2004 – 262 cereri aprobate;
- anul 2005 1602 cereri aprobate;
- anul 2006 – 572 cereri aprobate.

És mit állít a www.curaj.net az megszégyíenítő (umilitoare) eljárásról?

" * Deşi au pierdut cetăţenia română împotriva voinţei lor, basarabenii bucovinenii recapătă acest drept în 8-9 ani (96-108 luni!)

Cetăţenii altor state - american, german, israelian, suedez, sârb - obţin cetăţenia română (tot prin redobândire) în 1-1,5 ani (12-18 luni) de la data solicitării…"

Vagyis a románoknak 8-9 évet kell várniuk, bezzeg az amerikaiak, németek, izraeliek, svédek, szerbek 1-1,5 év alatt megkapják! (Nem ismerős? A kínaiak? ;) )

Vagy ez sem éppen téged igazol:
"O nouă provocare lansată de Consulatul/Ambasada României la Chişinău"

és végül ajánlom figyelmedbe, hogy mit is mondotta román külügyér az általa belengetett új állampolgársági szabályozásról:
"Chiar dacă perioada de aşteptare va fi mai mică decât acum, adică 2 - 3 ani, documentul care dovedeşte cetăţenia română va fi mult mai greu de obţinut."
Vagyis a várakozást lerövidítik, de sokkal [b/]nehezebb lesz megszerezni az állampolgárságot.

Előzmény: BaSand (500)