Zoltika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 369

showtimes 2006.12.15 18:40:39 (274)

 

"Kmetty György... Budavár bevételénél hadtestparancsnok"

 

A VII. hadtestből csak Kmetty hadosztálya vett részt Budavár ostromában; a hadtest parancsnoka (IV.26-tól a fegyverletételig) Poeltenberg Ernő. Kmetty hadosztálya a nagysallói ütközet előtt vált ki a VII. hadtestből; a VII. hadtestből ők vonultak el utolsóként Pest körülzárásából; később Vácon át ők tartották az összeköttetést a fősereg (I. + III. +2/3 VII. hadtest) és a Pestet zároló II. hadtest között; a nagysallói ütközet után részt vettek a Duna-Garam közében lévő ellenséges csapatok felszámolásában;  ezután helyreállították a párkány-esztergomi hajóhidat; majd Budához vonultak, és a Várat észak felöl zárolták.

 

"A Kmety-hadosztály június első felében Veszprémből Pápán át Tétre ment, hogy a Győrött álló VII: hadtest szélső balszárnyát képezze.

Tétről Kmety megkísérelt rajtaütni a sopron-győri országúton Wyss vezérőrnagy parancsnoksága alatt elszigetelten előnyomuló osztrák hadoszlopon. Ebből fejlődött ki a csornai véres ütközet június 13-án. Kmety tábornok győzött..."

(Görgey: Életem és működésem Magyarországon...)

 

Kmetty ekkor még nem tábornok, az előléptetést pont ezután a győzelem után kapja (VI.26., VI.16. dátummal; Bona Gábor: Tábornokok és törzstisztek...). A június 28-i győri ütközet során elvágják a VII. hadtest többi részétől, és bár Komáromban nagyon várják, Kossuth utasításainak engedelmeskedve levonul a déli táborba. Hadosztályának létszáma részben különféle csapatok, részben újoncozás miatt jelentősen emelkedik, de alakulatát végig hadosztályként nevezik meg.

Előzmény: showtimes (274)