Kis Ádám Creative Commons License 2007.01.04 0 0 18
Kedves kis Hercegnő!

 

A helyesírási szabályokat a Magyar Tudományos Akadémia anyanyelvi (korábban helyesírási) bizottsága határozza meg. A mértékadó szakembereknek az a véleményük, hogy a szabályok állandósága nagyobb érték, mint a változásokra való gyors reagálás. Ez indokolt is: nyelvi divatok jönnek, mennek, bizony, sok idő kell ahhoz, hogy megállapíthassuk valaminek az elavulását, illetve érvényessé válását.

 

Az utolsó változtatás 1985-ben történt. Az azt megelőző 1954-ben, az azt megelőző 1922-ben. Úgy tűnik, ez a 30 éves periódus igazolható. Nincs kizárva, hogy 2015 körül lesz új kiadása az akadémiai helyesírási szabályzatnak. Addig kénytelenek leszünk tűrni a meglevőt.

 

Persze, alig hiszem, hogy a 12. kiadásban a nagybetű használata változna a korábbihoz képest. Annál is inkább, mert az Ön feudális igényeit (már hogy tiszteleti célokra használhassa a nagybetűt) a jelenlegi szabályozás sem akadályozza meg – ha Önnek ez így tetszik, tegye, de ne akarjon mást ere készíteni.

 

Számomra például, a tisztelet kifejezésére alkalmas a nagybetű: 2. személyű megszólításban. Szoktam látni ugyanezt 3. személyben (ez gusztustalan), sőt, 1. személyben is (ez nevetséges).

 

Végezetül, ha nem rendelkezne akadémiai helyesírási szabályzattal (ez általános iskolában még megbocsátható), innen letöltheti:  http://mek.oszk.hu/01500/01547/index.phtml

Előzmény: pannon hercegnő (17)