Joeyline Creative Commons License 2007.01.04 0 0 17688
Túramozgalmi összesítés, 2006

 

Azt hiszem, igazán sikeres év volt, mert azzal együtt, hogy én eredendően teljesítménytúrázó vagyok, 2006-ban sikerült több „nagy skalpot” is begyűjteni a hazai túramozgalmi palettáról. Külön öröm, hogy végülis még az év vége előtt összejött a legnagyobb magyarországi – és számomra a kedvenc – túramozgalom, az Országos Kéktúra 3. teljesítése.

 

Túramozgalmi szinten amúgy is nagyon szeretem a hosszútávú kötött útvonalú kiírásokat, amik nyilván nem véletlenül mennek arra amerre, de nagy élmény egy sokérintőpontos mozgalom utolsó pontjának begyűjtése is. Az egynapos mozgalmakért kevésbé vagyok oda, a mozgalom kifejezés számomra többet jelent, mint egyetlen napra kimenni a természetbe, ezzel együtt a Partizán út máig is nagyon hiányzik, hiszen egy többévtizedes túramozgalomról van szó, aminek indulása környékén még nagyon kevés hasonló kiírás volt Magyarországon.

 

Először csak tényszerűen:

 

2006-ban teljesített (befejezett) túramozgalmak:

Dél-dunántúli Piros (kezdés: 2004. november 1. befejezés: 2006. január 15.)

Negyedszázados Jubileum Teljesítménytúrázója (arany fokozat)

Vártúrák, 3. fokozat „Magyar várak lovagja” (kezdés: 2004. május 15. befejezés: 2006. december 2.)

Közép-dunántúli Piros (kezdés: 2004. november 21. befejezés: 2006. december 8.)

Országos Kéktúra, 3. teljesítés (kezdés: 2002. június 20. befejezés: 2006. december 11.)

XI. kerület kerülete (2006. december 22.)

(Látszik, hogy a december termékeny volt, hiszen a 6 mozgalomból 4-et az utolsó hónapban fejeztem be, de több más hónap aktív volt, amik aztán főleg a KDP, de az OKT befejezéséhez is vezettek.)

 

Túranapok száma:

Kifejezetten túramozgalmi túrán: 32

Ttúrán: 30 (ez összesen 32 ttúrát jelentett)

Ttúra-előkészítő bejáráson: 3 (2 a Deák 70, 1 az Online előkészítésére, utóbbi egyben teljesítés is volt, mivel a teljes útvonalat végigjártam)

Kifejezetten ttúra-teljesítői bejáráson: 1 (BUÉK 20)

Hagyományos kiránduláson: 2 (a gólyatáborban, mint szervező)

Összesen: 68 túranap

 

Kifejtve:

 

Jól indult az év, hiszen a Téli Mecsek 30 ttúrárához kötve az előtte és utána való nap sikerült a DDP záró két szakaszát teljesíteni (Bükkösd – Almamellék és Pécsi Állatkert – Bükkösd), közben még igazoltam a Szigetvári vár érintését is, mint 15.-et a Vártúrák következő fokozatához.

A túraévemet alapvetően a hazai teljesítménytúrázás indulásának 25 éves jubileumáról megemlékező sorozat határozta meg, amiből sikerült 10-et teljesíteni (a kiírt 12-ből), így szeptember végére a Bükk 50-nel meglett ennek az alkalmi mozgalomnak az arany fokozata. Díjazás még nincs, de büszke vagyok erre a teljesítményre, főleg, hogy egymást követő hétvégeken kellett hozni az 50-eseket. (Pont ezért – családi okok miatt – nem lehetett meg a „full”.) Ez eddig az 5. olyan teljesített túramozgalmam, amihez ttúrákat kellett teljesíteni. (Az eddigiek: 1994 és 1995 – Dél-Zala Bakancsosa 1. és 2. teljesítés; 1996 – Zselici túrázó 120; 2005 – Baranya megye teljesítménytúrázója, bronz fokozat)

Az ELTE-s túracsoportommal februárban folytattuk az OKT bejárását a szokásos napi 15-25 km-es ütemben. Az év során a 4 túra alkalmával (február, április, augusztus, november) összesen 22 túranapot mentünk a kéken (Felsőpetény – Mátraverebély, Putnok – Encs, Városlőd – Ötvös és Fehérvárcsurgó – Városlőd), ezen kívül – hogy a nekem még hiányzó szakaszok is meglegyenek - még mentem egyedül 3 napot (Nagymaros – Magyarkút és a végén 2 nap alatt Encs – Eszkála eh.). Így az év végére egyrészt átvehettem a 4167. sorszámú teljesítési jelvényt, másrészt közel 300 km-rel benne vagyok a leendő 4. teljesítésemben is (Hévíz – Fehérvárcsurgó és Felsőpetény – Mátraverebély).

A DDP befejeztével az időközben elkezdett KDP is előtérbe került. Májusban 2 túranapot tettem rajta (Mecsértelep – Isztimér, Csór – Isztimér), decemberben pedig újabb 2-t, ami egyben a mozgalom befejezését is jelentette (Oroszlány – Mór és Hárskút – Odvaskő).

Különleges volt a december 2-i Oroszlány – Mór túra, mert egyrészt ekkor túráztam együtt eddig utoljára a barátnőmmel, aki másnap utazott el külföldre dolgozni, másrészt ezen a túrán tettünk kitérőt a Gerencsérvárhoz, ami a Vártúrák mozgalom keretében emelt a „Magyar várak lovagja”-vá, mint a 60. igazoltan felkeresett vár. Hogy a fent említett Szigetvári vártól folytassam, a fokozat 16. és a 17. vára (Salgó és Somoskő) a szeptemberi Szlovák-Magyar határon át ttúrán lett meg (szintén Edittel voltam ott is), a 18. és a 19. pedig az őszi szüneti bakonyi kékezésen az ELTE-sekkel (Csikling-vár, Hölgykő vára).

Bár – mint fentebb említettem – az egynapos túramozgalmaknak kevésbé vagyok híve, azt a kezdeményezést nagyon jónak tartottam (és tartom ma is), amit Nagypapi topiktárs kezdeményezett 3 éve, nevezetesen, hogy mi, a jelvényszerző topik tagjai találkozzunk az év vége felé egy egynapos túramozgalom végigjárása erejéig. Azon a bizonyos 2003-as Gödöllői Kék bejáráson találkoztam először a(z akkori) topik döntő többségével. A sort nagyon jól folytatta 2004-ben a Peremtúra, 2005-ben pedig a Hunyad-oromtól a Gellért-hegyig mozgalom. Sajnos a novemberi Partizán útra nem tudtam elmenni Heroberto egyesületi tagtársunk tragikus halála miatt, a decemberi Kós Károly emléktúra bejárása pedig a zánkai ifjúsági és természetjáró konferencia idején volt, amit pedig sportvezetőként nem szándékoztam volna kihagyni. Ezzel együtt végül mégis lett 2006-ban egy egynapos mozgalmam: december 22-én pénteken Vései Attila és Szőts Miklós (Szötske) ELTE-s túratársaim kezdeményezéséhez csatlakozva én is végigjártam annak a kerületnek a kerületét, ahol jelenleg az időm nagyrészét töltöm. Sajátos a dolog, de ez jelenleg mozgalmi kitűzőt ér…

Igazoltam az év során néhány újabb pontot a 9/99-ben, és talán 2 pontot még januárban a baranyai érintőpontos túramozgalmakban a DDP keretében.

 

Tervek 2007-re:

 

Az OKT-t biztosan folytatjuk az ELTE-sekkel. Ha idén is sikerül a tavaszi félév regisztrációs hetében, a tavaszi és az őszi szünetben, valamint egy nagyobbat a nyári szünetben is menni, akkor megint várható kb. 20-22 túranap ebből, azzal már szépen bent lehetnék a 4. OKT-mben J

A hosszútávú egyéb mozgalmak közül valamelyikbe szinte biztosan belevágok, ezeket szeretem a legjobban. Kohász Kék, Cserehát turistája, Móricz Zsigmond emlékút, PMP vagy PPÚ esélyes.

Nagyon jó lenne a mecseki érintőpontos mozgalmakat végre befejezni, legalább a Mecsek turistáját és a Barangolás háztól házig-ot mindenképp szeretném. Csak 2 várnyira áll a Baranyai várak is.

Ha már várak, szeretnék több várat igazolni a Vártúrákba, mint 2006-ban, de az újabb fokozat természetesen nagyon messze van.

Szeretnék aktívabb lenni a 9/99-ben, főleg GYMS-ba és Tolnába kéne tenni egy-egy olyan kirándulást, amivel a mozgalom több pontját begyűjthetném, mert eddig főleg ezeken a megyéken bukik a dolog, mégha nem is vagyok messze a 40 pontnyi teljesítői határtól.

Jó lenne végre rövidre zárni a több, mint 4 éve „álló” Őrvidék turistáját is.

Ezen kívül meg ami még jön a ttúrákon J

Apropó, ttúrák! Többek között az én kezdeményezésemre is indul 2007-ben a Dél-dunántúli Teljesítménytúrázó Kupa, mint mozgalom. A bronz fokozat elérését célul tűztem ki.

Előzmény: Vagdalthús (17614)