Kis Ádám Creative Commons License 2007.01.02 0 0 17

Kedves qligeti!

 

Bár ez nem nekem szól, azért lenne hozzá megjegyzésem:

 

1. Orvostudomány
Ez egy eufemisztikus megnevezés. Az orvosok a tudományos hierarchiába tagozódnak (egyetemi és akadémia rangokat kapnak és viselnek). Ez azt a képzetet kelti, hogy minden orvos tudományos munkát végez. Ez nem igaz. Vannak orvosok, akik tudományos munkát végeznek, és vannak, akik nem. Kétségtelen, hogy az elméleti orvostudomány némiképp oximoron, mert gyakorlati orvostudomány nincs. Az elméleti az tudomány, a gyakorlati az nem tudomány.

 

Ezt nem a cél minősége határozza meg.

 

A nyelvésznek nem az a baja, hogy a nyelvművelő az ő tudományát értelmetlenül használja fel. Két baja van a nyelvésznek a nyelvművelővel:

 

1. A nyelvművelők között vannak olyanok, akik tudománytalan dolgokat állítanak. Például, az, hogy tudományosan igazolható, hogy a suksükölés nyelvi hiba. Egyáltalá, a nyelvi hiba léte tudományosan felvethető. Pedig leht tudományos alapon is nyelvművelni. Azaz a nyelvésznek nem eleve a nyelvműveléssel van baja, hanem azzal a purista móddal, amely nálunk járja.

 

2. A másik baj az, hogy a nyelvművelő(k egy része) kisajátitja magának a nyelvész társadalmi szerepét.

 

Volna egy javaslatom. Január 9-én kedden délután elmehetsz a Nyelvtudományi Intézetbe, meghallgathatod Kálmán László elképzeléseit arról, hogyan kelene nyelvtant oktatni az iskolában. Hátha neki van igaza, és ha másképp oktatnák az iskolában a nyelvtant, talán ha neked is másképp oktatták volna, másképp látnád ezt a kérdést.

Előzmény: gligeti (15)