BlackByrd Creative Commons License 2006.12.29 0 0 149
Tévedésben vagy ! A rendőr elsősorban a rendszeresített eszközeti használhatja, ezen kívül pedig bármit felhasználhat kényszerítő eszközként (akár egy kapanyelet is). A rendőr nem követhet el közbiztonságra veszélyes eszköz jogtalan birtoklását, mivel bármit magánál tarthat. Beollózom a jogszabályokat.

Rendőrségi Törvény:
61. §
(3) Ha a rendszeresített kényszerítő eszköz nem áll rendelkezésre, vagy a használatára nincs lehetőség, a rendőr a bilincs, a rendőrbot vagy az útzár helyett más eszközt is igénybe vehet, ha a helyettesített eszköz alkalmazásának törvényi feltételei fennállnak és az, az azzal elérni kívánt törvényes cél megvalósítására alkalmas.

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom

a) a Magyar Honvédségre, a Határőrségre, a rendvédelmi szervekre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyar Köztársaság területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;


Előzmény: baIekka (145)