BlackByrd Creative Commons License 2006.12.28 0 0 54
A rendőrnek csak a jogszabályokban leírt legális erőszkhoz van joga. Egy földön fekvő esetében, ha mondjuk fegyvertelen és például egy tárgyba kapaszkodik akkor testi erővel vagy gázsprayvel, esetleg gumibottal lehet "megtörni" az ellenállását. Megvannak a fokozatok, a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat mindent leír.
Tilos a megalázó, embertelen bánásmód. Ha azt nézzük, például egy földön fekvő, az előállítását úgy akadályozó, hogy valamilyen tárgyba kapaszkodó embert azért nem szabad rugdosni (habár megengedett vele szemben az erőszak), mert az embertelen és megalázó.
Voltak hibák, bűnök, de szerintem nem szabad senkinek a Rendőrségről, mint teljes szervezetről elítélő módon nyilatkozni. Az álalánosítás, egy szakmai csoporthoz tartozók kirekesztése nemcsak oktalan, hanem hibás következtetés is.
Azok a rendrök akik megengedhetetlen módszereket alkalmaztak, valószínűleg képzetlenebb,ijedt és ezt erőszakkal kompenzáló emberek voltak. A parancsnokaik hasonlóképpen. Ehhez társult a létszámbeli és kiképzetlenségbeli hiányok, a korábban átélt és feldolgozatlan pszichés hatások.
Ezekre egy jól műkodő rendőrségnél odafigyelnek, de nálunk még nem minden tökéletes (hogy finoman fogalmazzak).
Előzmény: locsemege (41)