üdv
Anniyféle topik van ,egy haditechnikai gyüjtöbe ez is belefér.(ez csak egy reakció,ahogy olvasom a hszeket,hogy legyen vagy sem)
amugy azzal egyetértek,hogy azokat az anyagokat amik tényleg csak képzett emberekre tartoznak ugyis máshonnan szerzik be akiknek kell.Manapság...
Ami viszont jogossá teszi a topik létét( a szakmatörténeti részeken kivül),hogy jelenleg a Földön több száz millió akna van szerteszét.Nagyon komoly eröfeszitéseket tesznek nemzetközi szervezetek ezek felszámolásáért.És természetesen ott van az a hatalmas eröfeszités ami az áldozatokat segiti..Ez szerintem ugyanugy hozzátartozik egy aknás topikhoz...nem?
Afrikában csak Angolában kb 3 millio akna van ami bármikor robbanhat.Az ország tele van csonkolt gyerekekkel.
Nekünk rengeteg olyan partnercégünk van akik aknamentesitéssel foglalkoznak,hatalmas munkát végeznek Cambodzsatol Mozambikig,Bosniatol Irakig...
Szóval valóban ne csak a "hülye" emberek ugorjanak be egy szaktopik miatt hanem a lehetöség...felhivni valamire a figyelmet.
Egyébként pont a napokban ugy hallottam a horvát-magyar határon ujrakezdték a mentesitést..térkép nélkül..szóval nincs olyan távol a probléma mint páran hinnék..
István amit kérdeztél,SA aknák...a legelterjedtebb a mini MS803-as.Ezen kivül gyakorlatilag Afrikában minden tipus megtalálható.Igy a képzés és a detection curseok föleg a volt keleti cuccokra koncentrálnak,PMN,PMD,a kinai 69,72, a POM ,a OZM,de még magyar cuccokról is tudok amiket oktatnak.
A legnevesebb cégeken kivül a legprofibb oktato camp sierraban van,britek csinálják.
Jártam ilyen táborokban vagy látogatóban vagy privát dolgok miatt Mozambikban,Angolaban,Namibiaban,Kongoban.Általában a helyi hadsereg egységeit oktatják,a privát cégek pedig ez mellett mentesitenek is.Plusz a rengeteg kormányszintü megállapodások,nemzetközi szervezetek.Esetleg erröl tudok irni,az aknák szakanyaga gyakorlatilag ugyanaz amiket bemutatsz.
üdv
M.