Devil Inside Creative Commons License 2006.12.22 0 0 166
Sajnos a jó bornál csak a szükséges feltétel, hogy szőlőből készüljön, de nem elégséges. :-)) Nem árt, ha az a szőlő nem terem annyi fürtöt, amennyit csak bír (azaz ledobnak róla nyáron még egy csomó fürtöt, hogy a megmaradtak beltartalma sokkal jobb legyen - hozamkorlátoznak), az sem gond, ha a présből a cefrét kézzel ki lehet szedni, azaz a szőlő héjjából nem próbálták kipréselni az összes markáns savat és az sem baj, ha jó és jól kezelt hordókba erjesztik, majd tartják a bort. (Még sorolhatnám, ha tudnám, de miután csak sokat hallok a borkészítésről, magam nem csinálom, így nem tudok felsorolni minden buktatót...)

Aztán még ott az a filozófiai kérdés, hogy mennyi technológiai beavatkozás után hívhatjuk még bornak a bort és mikortól borszerű alkoholos italnak...
Előzmény: lektor (154)