A falu Bikája Creative Commons License 2006.12.20 0 0 252
Magyarország a negatív kivétel

 

Az unió gazdaságának növekedése annak ellenére lassulhat, hogy a 2004-ben belépett EU-tagok "pörgése" folytatódik. A 10 százaléknál nagyobb észt és lett növekedés mellett immár Szlovákia GDP-je is 10 százalék körüli mértékben gyarapodik, míg az EU10-ek GDP-je az idei harmadik negyedévben átlagosan 6 százalékkal bővült. A növekedés a kutatók szerint alapvetően kiegyensúlyozott, és az eddigi gyorsuló infláció is lassulni kezdett augusztus óta.

Az EU10-ek többségében a gazdaság úgy tud rekord- vagy rekord közeli mértékben erősödni, hogy közben nem romlanak - sőt egyes államokban kifejezetten javulnak - az államháztartási mutatók, és javul a munkaerő-piaci helyzet. A foglalkoztatottak száma a balti országokban már elérte az uniós átlagot, de egy kivételével valamennyi tagállamban csökken.

Ez az egy kivétel Magyarország, amely szinte minden mutatóban a rossz tanuló szerepébe került. Nemcsak az államháztartási deficit a legnagyobb, hanem a várható gazdasági növekedés is itt a legkisebb. Hazánkban lesz a legnagyobb - és egyedüliként itt nem csökken - a munkanélküliségi ráta, és a lengyelek után nálunk a legalacsonyabb a foglalkoztatottsági mutató is. Bár az euróban kifejezett bruttó havi keresetek a magyarországinál csak a cseheknél és a szlovéneknél nagyobbak, 2007-ben várhatóan csak nálunk csökkennek a reálbérek.