Törölt nick Creative Commons License 2006.12.17 0 0 1120
üdv mindenkinek!
lekesen végigolvastam a topikot! sok hasznos info van itt leírva.
egy kis segítség nekem is elkélne.

nekem egy eberspacher d5w s-es kályhám van távvezérlővel és eltökélt
szándékom , hogy én fogom beépíteni. sajna eberpacheréknél sem jobb a helyzet (árképzésileg) mint csacskáéknál. szóval amire még nem igazán találtam megoldást , az a gumi vízcső. a gyári beszerelő készleben van egy univerzális darab , ami áll egy kb 1 - 1,2 méteres hosszabb és két rövidebb szakaszból és tartalmaz 4 db 90 fokos könyököt.
sajna ez 16ezer+ áfába kerül. mivel nincs kedvem ennyi pénzt kiadni egy kb 458 forintot érő "slagra" kellene találni valami alternatívát. egyenes gumi vízcsövet veszek valami szerelvény boltban , de a "kanyarokra" valamit ki kellene találnom.estleg valakinek valami tippje?

másik kérdés , amire itt nem találtam választ : mennyire romlik le (ha egyáltalán romlik?) a fütés hatásfoka amikor már nem megy a kályha? gondolok itt arra , hogy a tervezés-gyártás során "kidekázott" renszernek , megnő az ellenállása(plusz csövek , kályha keringetője - ami ugye a kályha leállása után nem megy - plusz hűtőközeg-mennyiség). merthogy a gyártó nem hiszem , hogy úgy tervezi az autót , hogy lehet hogy majd egyszer lesz benne egy ilyen plusz fűtés , hanem inkább a takarékosság elvét követve. (pont annyi hűzőközeg , pont akkora vízpumpa , pont olyan átmérőjű csö stb.)