afintha Creative Commons License 2006.12.14 0 0 851
"Dr. Lenkovics Barnabás részére
Tisztelt Ombudsman Úr!

A december 1-én hatályba lépett 41/2006-os EüM. rendelet egyebek között a széklet és vizeletvisszatartási képtelenségben szenvedő, illetve kötszerre szoruló betegek segédeszköz-ellátásra vonatkozó új rendelkezéseket tartalmaz.

A rendelkezések az orvosi szakma teljes vertikuma szerint egyértelműen betarthatalanok. Emiatt az illetékes szakorvosok arra javaslatot tenni nem tudnak, ezért mi háziorvosok azokat nem tudjuk felírni, a betegek pedig ennek okán nem jutnak hozzá.
Nyomorult helyzetükben kiszolgáltatottságukat még az is fokozza, hogy kötszert csak sebeik lerajzolása, vagy fényképezése után írhatunk nekik, ami adott esetben már gyakorlatilag a tömeges perverzió határát súroló fotók gyártására kényszerítené az orvosokat.

Általában nem vagyok indulatos, és igyekszem is moderálni magam. Ez azonban túlmegy a tolerancia-határomon.

Szíves figyelmébe ajánlom a blogomon közérthető formában is prezentált problémát, de felhívom figyelmét, hogy az nem szépirodalmi stílusjegyeket is hordoz.

www.giulio.freeblog.hu

Konzultáltam urológusokkal, az OEP-pel, az Ellátottjogi Közalapítvánnyal, de senkinek ötlete sincs, hogyan lehetne ezt a bestiális jogszabályt valahogyan megkerülni.
Véleményem szerint szerzőjével együtt hatályon kívül kellene helyezni legalább az említett embertelen részleteit.

Mai felkészültségünk mellett nem tudjuk a betegek ezreinek ürítését akaratlagos-akaratlan felosztásban részletezni, ez pedig feltétele a felírhatóságnak.

„Nadrágpelenka rendelés:

Rendelheti: sebész szakorvos, urológus szakorvos, onkológus szakorvos, rehabilitációs szakorvos, gyermeksebész szakorvos, neurológus szakorvos, nőgyógyász szakorvos, pszichiáter szakorvos, a szakorvosok javaslatára háziorvos.

Indikáció: 18 éves kor felett kizárólag vizelet és széklet inkontinencia együttes fennállása esetén írható. Felírási előírás: Kizárólag 2 éves kortól, és napi 250 ml-es össz vizeletvesztés felett rendelhető. A rendelésnél figyelembe kell venni az incontinentia súlyosságát, a napi kontrollálatlanul ürülő vizelet és széklet mennyiségét, és az egy kihordási idő alatt felírható mennyiség alapján számított, naponta felhasználható egyszerhasználatos pelenkabetétek, vagy nadrágpelenkák össz felszívó kapacitása legfeljebb annyi lehet, amennyi alkalmas a kontrollálatlanul ürülő napi vizelet- és/vagy széklet biztonságos mennyiség felszívására.."
41/2006.EüM.rendelet.





Betegeink készletei fogyóban vannak. Kérem, hogy emiatt lehetőség szerint soron kívül tájékozódjon a kérdéskörben. Nekünk elég egy követhető és betartható pontos felírási útmutató is, ilyen azonban jelenleg senkinek nincs.

Köszönettel:

Dr. Keszthelyi Gyula

háziorvos, szociális otthoni orvos"