M.Zoli Creative Commons License 2006.12.13 0 0 6764

Üdv.

 

Azt hiszem a reszlegestöl azert több. :)))

 

Nos. A 2. m.h. legütökepesebb erejet, ezert a tamado erejet 2 hadosztaly adta. A 2. pancelos, es a 25. gyalogos. Ezek teljes ertekü, felskeszült csapatok voltak, ha jol emlekszem, majdnem feltöltve. A balszarnyon a 8. SS lovashadosztaly, mely kissebb reszeivel tamogatta a magyar elöretörest, de lenyegeben mas feladatai voltak. Jobb szarnyon a 2. hegyi potdandar, szinten csak tamogato feladatkörrel, illetve szarnyvedelemben. Ehhez jöttek kissebb nemet csapatok, illetve egyebb kissebb magyar csapatok. Aradnal az 1. huszarhadosztaly, illetve a 4. huszar potezred. Tehat összesen 3 teljes ertekü hadosztaly+ egyebek. az egyebek tenyleg jol teljesitettek, amikor volt tamogatasuk, de mar a vedelmi harcokban. Tenyleg delbbre akadt el a tamadas Tordatol, mivel az Aranyoshoz csak visszavettek a vedelmet, amikor a tamadas mar elakadt. De ezt allitottam lejjebb is. Logikusan, ki is tartottak ott kb. 1 honapig. Egyebbkent ez lenyeges magyar siker. Tamadas közben a magyar csapatok felmorzsoltak több kissebb roman hatarvadasz, egyebb egyseget, mind Erdelyben, mind Aradnal, illetve az altalad emlitett hadosztalyt. Ketsegtelen hadmüveleti siker, ahol a magyar csapatok jol szerepeltek. Amit allitottam az az, hogy elakadt, megallitottak a tamadast, megpedig a romanok. Illetve tegyük hozza, hogy a terep, a tavolsagok, illetve a magyar, jozan merlegeles. Ugyanis kifutottak az idöböl, es az eredeti hadmüveleti celt, a Karpatok hagoit mar nem erhettek el, nem is remenykedtek benne, de teret es idöt nyertek. Mind a ket terep egyertelmüen a vedönek kedvez. Es ez be is bizonyosodott, amikor a romanoknak befutottak az erösitesei. Ezek allitottak meg a tovabbi magyar elörenyomulast. Es kesöbb Tordanal pedig törtent az, ami nem eppen Szovjet siker.

 

Tehat lenyegeben ugyanarrol beszelünk, mas megközelitessel. Elnezest kerek, de nem all modomban pontosabb adatokat felsorakoztatnom, az irodalmam otthon, es csak szombaton repülök haza szabadsagra. Megigerhetnem, hogy gyüjtök ezt-azt rola, de mar be vagyok tablazva, illetve Istvannak igertem egy dolgot, ugyhogy nem lesz ra idöm. De nem hiszem, hogy neked ne lennenek meg lagalabb azok az infok, amik nekem.

 

Üdv.

 

U.I. A 23. pancelos, mar csak Tordahoz futott be, es kb. csak fele harcertekkel, vagy annal kevesebbel. A romanok tenyleg eredeti felszerelesüket hasznaltak, de rengeteg zsakmanyanyagot is, Panzerfaustok, Mp 44-ek, stb.

Előzmény: showtimes (6763)