Gergo73 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27638

Te meg egy kicsit nagyarcú, de jópofi gyerek vagy.

Csak akkor veszem elő ezt az arcomat, amikor már tényleg tele van a hócipőm. Ma így alakult. Általában azért nem járok ebbe a topikba, mert csak felmegy az agyvizem.

Nem esek hasra a te matematikatudásod előtt sem, de Einstein fizikája előtt sem.

Pedig a tudás előtt jó hasraesni. Segít tisztán látni (ti. hogy mennyivel kevesebbet tudunk) és segít a fejlődésben. Mondjuk rólam nem sokat tudsz (és nem is kell), de Einsteinről tudhatnál egyet és mást. A baj az, hogy nem vagy aban a helyzetben, hogy Einstein munkáját értsd és kritizáld. Olyan, mintha Shakespeare-t kritizálnád, miközben az alapfokú nyelvvizsgát se tudnád letenni angolul. De most komolyan, tedd a szívedre a kezed. Egy rendes relativitáselmélet tankönyvet, mint pl. ezt itt, el tudsz olvasni? Nem csak ákom-bákom benne a sok képlet? Őszintén.


A specrel pedig butaság. Erre maga Einstein is rájött idősebb korában.

De ez egyszerűen nem igaz, pontosabban ez a vélemény a butaság. Biztos megint az éteres beszédére gondolsz, de ezt már kiveséztük. Ott kezdődik, hogy az éter fogalma nem szerepel a SR-ben, az éterről való diskurzus független a SR-től. Olyan, mintha azt kérdeznéd, a XIX. századi ember szerette-e a mobiltelefont. Aztán a SR speciális esete Einstein minden későbbi elméletének, magyarán a későbbi elmélet speciális szituációban a SR-re redukálódik. Tehát ha a SR butaság lenne, akkor az őt általánosító összes elmélet is mind az lenne. De most biztos nem érted, hogy mit jelent általánosítani valamit, nem érted, hogy pl. egy éterfogalmat magába foglaló elmélet miképpen általánosíthat egy éterfogalmat nem tartalmazó elméletet stb. (Nota bene az ÁR sem beszél éterről, de ez most nem érdekes.) Na mindegy, megyek inkább dolgozni.

Előzmény: magnum56 (27635)