Újlaki Creative Commons License 2006.12.13 0 0 67
"na ja, jött a taxisblokád a literenkénti 60 ft-os benzin ellen az szdsz szervezésében."

Többszörös csúsztatás, na meg hazugság.

Nem a 60 forintos benzin ellen volt a tiltakozás, hanem a közel duplájára emelt benzinár ellen. Korábban pedig a kormány megígérte, hogy nem emeli a benzinre rakott adót olyan mértékben, ahogy a benzin világpiaci ára emelkedik. Nem tartották be a szavukat, és ezzel sokkal nagyobb terhet zúdítottak a lakosságra, mint amit a benzin árának egyébként elkerülhetetlen emelése amúgy is jelentett volna.

A megoldás pofonegyszerű volt, csökkenteni kellett - törvénnyel - a benzin adótartalmát. A százalékos adótartalmat, vagyis az állam bevétele nem csökkent volna; igaz, nem is emelkedett volna a duplájára.

A tiltakozás tehát egyrészt a kormányzati hazugságnak szólt. Ez lett volna az első hazugságellenes tüntetés? Jé, miylen érdekes.

A benzin árának nagyarányú emelkedése nem csak a taxisokat sújtotta volna, bár kétségtelen, hogy őket súlyosan és azonnal érintette volna: már másnap nem lett volna mit hazavinnia a családnak. Lehet a "taxistársadalmat" nem szeretni, de ők is élő emberek, élniük kell. Az áramelés viszont azonnal begyűrűzött minden más termék és szolgáltatás árába is, tehát nem volt mindegy, hogy mekkora az emelés mértéke.

A 60 forintra hivatkozni övön aluli ütés, csúsztatás. Ha utánaszámolsz, vásárlóértéken az a hatvan forint több, mint a mostani kétszázvalahány. Az akkori hatvan forint 300 forint körüli benzinárnak felelne meg most az inflációval helyesbítve. Szóval azóta olcsóbb lett a benzin, és folyamatosan olcsóbb, mint akkor lett volna.

Attól, hogy sokat ismétled, nem lesz igaz, hogy az SZDSZ szervezte. Kár, mert olyan jól hangzana.
Előzmény: szarvasmarha (37)