Akkor előre leszögezem, hogy vasútbarát vagyok, de azért ép ésszel gondolkodok.
(És nem vagyok buszpárti.)
Belekeverted a teherforgalmat. Természetesen az én hozzászólásom erre nem tért ki. Csak a személyszállításra értettem amit írtam.
"A fővonalnál elmehet egy nyakló nélküli vesztesség felé, ott miért nem méri mutatja ki senki a vesztességet?"
Pontosan azért, amit írtam. Nem foglalkozik vele senki, mert legalább van utas.
"HA felszámolsz minden gyenge vonalat akkor a megtakarítás nem jelentkezik, mert a fővonalon kevesebb utas lesz."
Ebben nem lennék olyan biztos, illetve csak egy nagyon kis részben igaz. (szvsz)
"HA a fővonak fele felújjításra szorul, és ez legyen 2000 km és számoljunk 1 milliárd Ft /km összeggel."
Teljesen egyértelmű, hogy a fővonalakra kell költeni, nem a 34kg/m-es síneken (meg ehhez hasonló szar al,- és felépítményű pályákon) fogják pl. a tranzitforgalmat lebonyolítani.
Abban egyetértek, hogy a teherforgalmat a közútról a vasútra kellene terelni, valamint ott, ahol a személyszállítás minősége romlana (pl. hosszabb eljutás A-ból B-be), vagy nem lenne megoldható a kiváltása, vagy turisztikai látványosság, stb. stb., nem kéne megszüntetni a személyszállítást.
De a többi helyen, ahol nem vagy nagyon kevesen utaznak igen. Egy vasútbarátak sem kellene vaskalposnak lennie ezügyben és egy beteg rendszer fenntartását támogatni.
VASÚTBARÁTI üdvözletem