szysssz Creative Commons License 2006.12.11 0 0 494

Minthogy ilyen cipőben járok én is, épp a 7végén kotorásztam ezügyben:

 

Zöldségfasírt:

60 dkg vegyeszöldség, (sárgarépa, gyökér, karalábé, zeller) 3 dl tej, 3 dkg margarin, 3 ek. liszt, 1 tojás, kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld 1-1 mokkáskanál szerecsndió és sütőpor, 1 cikk fokhagyma, ízlés szerint (fehér) bors.

 

A margarint megforrósítom, majd beleszórva lisztet, habzásig pirítom - állandó keverés mellett. Beleöntöm a megmelegített tejet és sűrűre főzöm. Mikor elválik az edény falától leveszem a tűzről, belekeverem a fínomra vágott hagymát és a durvára reszelt zöldséget, majd belekeverem a többi fűszert is. Mikor kihült beleteszem a tojást és a sütőport, majd jól elkeverem. Fél órát a hűtőben pihentetem, majd vizes kézzel apró gombócokká formázom, zsemlemorzsában megforgatom. Bő forró olajban piros-barnára sütöm.

 

Zöldborsós fánk:

20 dkg finomliszt, 3 dl szódavíz, 2 dl tej, 3 ek olaj, 25 dkg fejtett zöldborsó, 1 tojás, 1 ek. vágott petrezselyem,1 tk ételízesítő, 1 púpozott mk. sütőpor, ízlés szerint bors.

 

A tojást a tejjel habosra felverem, belekeverem az ételízesítőt, a borsot és sütőport.Beleszórom a lisztet - simára keverem. Ekkor teszem bele a szódát és olajat, a zöldborsót és petrezselymet - 15 percig pihentetem.

Kanállal kis halmokat szaggatok, s midkét oldalukat bő forró olajban pirosra sütöm.

Előzmény: Törölt nick (493)