Andrew31 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 118
Szia!

Nekem Kia Rio CRDi EX COOL van ebben még nincs ABS+EBD az importőri költségcsökkentés jegyében. Számomra a legfontosabbak:

- ABS+EBD (sajna nincs)
- Teljes légzsákrendszer (2 van)
- Ablakemelő elől (hátul is van)
- Távirányítós központi zár (nincs, én szereltettem be)
- Automatikus légkondi (ez van és főleg télen érzem a dieselnél mekkora kincs, egy barátomnak városi közlekedésre használt diesel Tháliája van és állítása szerint télen jégkorszak van benne)
- Elektromos fűthető-állítható tükőr (nincs, de megvagyok nélküle, bár néha jól jönne)
- Gyári audió (nincs csak előkészítés volt, de a kereskedőtől kaptunk ajándékba egy Pioneer CD-s rádiót) A kormányról vezérlést egyébként néhány eurós parasztvakításnak tartom.
- Legalább 100 Le-s motor (van! :)
- Normál méretű pótkerék (van)
- Legalább 50 + 5 liter tartalék kapacitású tank (a Rióé 45 tartalékkal eggyütt)
- Fedélzeti számítógép (nincs, a Riónál csak az EX Plusz felszereltségben van ami már súrolja a 4 milliós árat)

Egyébként egy barátom a KDB Bankban dolgozik osztályvezetőként, közvetlen kapcsolatban áll a magyarországi Kia importőrrel és kereskedőkkel. A gyártási költségekkel árakkal képben volt. Ő mondta nekem, hogy a Kia Motorsnál egy
manuális és egy automata klíma közötti gyártási árkülönbség 80 euro. Ezt ajánlom azoknak a hozzám hasonlóan egyébként Kia márkát kedvelőknek és használóknak, akik úgy estek nekem mint tót az anyjának amikor felháborodni mertem a manuális klíma 392 ezres felárán.

Ja és az ár meghatározásánál - generálisan - ne feledkezzetek meg arról, hogy most már nem Koreából kell behajózni az árut, nincs európai uniós védővám.

Alább közlök egy összehasonlító ártáblázatot szlovák koronában. Azt, hogy a magyar importőr hogy képzi az árakat mindenki döntse el maga. Egyébként érdekes, hogy ebben nem szerepel LX Base felszereltség, de az LX is 3 milla. (7 Ft-al számoltam a szlovák koronát az egyszerűség kedvéért)

Röviden:

Magyarország: (forrás: http://karacsonyi-nagy.hu/kia/modellek/ceed_stuff/anyagok/arlista.pdf?)

1.4 LX (3.392.000 FT) és 1.4 EX (3.909.000 Ft) árkülönbség Ft-ban: 517 ezer Ft.
1.6 CRDi LX (3.891.000 Ft) és 1.6 CRDi EX (4.640.000 Ft) árkülönbség Ft-ban: 749 ezer Ft.

Szlovákia és/vagy Csehország: (forrás: http://www.autorevue.cz/default.aspx?server=1&article=10428)

1.4 LX (3.007.900 Ft) és 1.4 EX (3.532.900 Ft) árkülönbség Ft-ban: 525 ezer Ft.
1.6 CRDi LX (3.427.900 Ft) és 1.6 CRDi EX (3.952.900 Ft) árkülönbség Ft-ban: 525 ezer Ft.
Előzmény: yorka (112)