Simply Red Creative Commons License 2006.12.07 0 0 27178

Ha egy fényképezőgépet felviszek a rúd fölé, akkor nem egyenlőszárú háromszögben tapasztalom a rúdvégek egyidejűségét. Itt nagy tévedésben van mmormota.

 

Mmormota az egyidejűség definícióját használja.  Ez a definíció a specrelben a fénysebesség állandóságán alapszik. A fénysebesség állandósága azt jelenti, hogy egyenlő utakat a fény egyenlő idők alat jár be. Tehát egy egyenlő szárú háromszög szárait is egyenlő idők alatt járja be. Tehát egy szakasz két végpontjából egyidejűleg elinduló két fényjel a szakaszfelező merőlegesen találkozik egymással.

 

Amit te mondasz, az az, hogy ha a rúd vonatkoztatási rendszerében egyidejű a fényjelek indulása rúd két végéről, akkor azok az álló megfigyelő rendszerében nem a szakaszfelező merőlegesen találkoznak. Ez is igaz.

 

Ebből a két állításból máris látszik, hogy a rúd rendszerében egyidejű események az álló vonatkoztatási rendszerben nem egyidejűek, és viszont. Ez a specrel egy alapállítása. Úgy nevezik, hogy az egyidejűség relativitása. Könnyen látható, hogy tényleg így van, ha az egyidejűség fent említett definícióját alkalmazod. Ahhoz ugyanis, hogy a mozgó rúd közepén találkozzon a két fényjel, ahhoz az álló vonatkoztatási rendszerből nézve a hátulról induló fénysugárnak előbb kell indulnia, mint az előről indulónak, hiszen a rúd közepe az előbbitől elszalad, az utóbbinak meg elébe megy.

Az egyidejűségdefiníciónk szerint a rúd szemszögéből nézve azonban ezek egyszerre undultak, hiszen középen találkoztak.

 

A lényeg tehát: mivel egyrészt mást jelent a "közép" a mozgó vonatkoztatási rendszeben, mint az állóban, másrészt, az egyidejűség definíciója szerint a két oldalról egymás felé induló fénysugarak középen találkoznak, ez azt jelenti, hogy az egyidejűség vonatkoztatási rendszer-függő.

 

Most jön a hosszmérés.

 

A hossz mérésekor minden megfigyelő a saját egyidejűség-definícióját kell, hogy használja. Ez a szabály. Tehát az álló megfigyelő akkor tekinti két fényimpulzus kibocsájtását egyidejűnek, ha a két fényimpulzus a kibocsájtásuk helyét összekötő szakasz felező merőlegesén találkozik. Tehát a hossz megállapításakor azt a kísérletet kell elvégezni, amit mmormota mond, és nem azt, amit te mondtál.

 

 

Előzmény: cíprian (27113)