micimacho Creative Commons License 2006.12.06 0 0 2894

Nomost, ha most megfagy, az nem emelgeti, mert épp egy jó ideje nem esett. Tehát nincs komoly víztartalma a földnek. Ha meg fagyott talajra betonozol, akkor az összeesik éppen. Ha jön a fagy a vizes talajra, maga a beton fogja meggátolni, hogy átfagyjon és emelkedjen. Nem hinném, hogy a ház alatt a talaj megfagy, ha tél van. Eleve csak az alap melletti 1m hül le eléggé ahhoz, hogy oda eztra szigetelést is ajánljanak. A közepe tuti nem. Namost, ha fagyna, és púposodna a víz akkor is kisajtolódna a puhább középső részre, nem pedig nyomja felfele a betont.

Ja, és eleve, a talaj porózus. Nem hiszem, hogy van mérhető tágulata, mivel a porózusság felveszi a térfogat-tágulást.

 

Födémet tényleg óvatosabban érdemes kezdeni, bár azért a nagy fagy, az nem annyira hírtelen jön általában. Másrészt toronyház építkezések nem állnak meg a hidegben. szóval ki van találva, csak az adott esetre kell a megfelelő technológiát kitalálni.  A 3m magas födém meg nem a talajmenti fagy kategória.

 

Én azt ajánlanám, ha már egyáltalán, hogy adalékkal és max sávalap plusz alaplemez. Az még bevállalható karácsony előtt, ha a nagyon közeli jövőben már önteni lehet. Biztosítékként meg a +5% fagyálló az megéri a biztonságot a betonban. Falazni meg még simán el lehet kezdeni minden gond nélkül.

 

mm.