mmormota Creative Commons License 2006.12.05 0 0 27010

Már megbocsáss, de egyrészt a relatív sebességek, másrész a többszöri inerciarendszer váltása okozza.

 

Ez az "inerciarendszer váltás" is eléggé megtévesztő. :-) Ezt úgy szokták félreérteni, mintha valami miatt kötelező lenne néha leíró rendszert váltani. Holott csak arról van szó, hogy az egyszerű példákban szereplő tárgyak mozgásában sok hosszú inerciális mozgású szakasz van, és a szemléltetés kedvéért ezekre szokás illeszteni a leíró rendszert. Vagyis szemléletesen szeretnének oktatási célzattal számolni, de ez egyáltalán nem kötelező és nem tartozik a lényeghez.

 

Természetesen egyetlen egy tetszőleges inerciarendszerben kiszámítható bármi, akkor is, ha a tárgyak összevissza gyorsulgatnak, és egyetlen egy rövid inerciális szakasz sincs a mozgásukban. :-)

 

Az okok keresése kapcsán nálad tovább is mennék.

 

Szerintem nincs megnevezhető oka az órák eltérésének, ha csak az nem, hogy ilyen a téridő geometriája. Hogy miért pont ilyen, nem tudjuk. Történetesen olyan a világ, amit ezzel a geometriával lehet jól leírni. Az sajátidőt a téridőbeli ívhossz határozza meg. Ilyen a világ, kész.

 

A gyorsulások, sebességek, egyáltalán a mozgások határozzák meg, milyen lesz a téridőben az ívhossz, ami viszont megadja a sajátidőt.

 

Ilyen értelemben kb annyira magyarázható a gyorsulásokkal, sebességekkel stb. az órák eltérése, mint pl. ugyanezeket okként megnevezni arra, hogy autóval eljutok Budapestről Pécsre.

Előzmény: Mungo (27006)