waxxablaze Creative Commons License 2006.12.04 0 0 239
Igazságtalanabb tankönyvtámogatás
2006. december 4. 11:05


MNO
Igazságtalannak tartja a Szülők Egyesülete a Gyermekekért elnevezésű civil szervezet, hogy a parlament illetékes bizottsága elfogadta a tankönyvpic rendjéről szóló törvény azon módosítását, miszerint a gyermeküket egyedül nevelők nem részesülhetnek a tankönyvtámogatásból.

Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy a gyermekét egyedül nevelő anya státusa még mindig anyagi és jogi hátrányokat jelent, ez azt is jelenti: „hogyha nem hagyományos házasságban élsz, vagy az felbomlott, (esetleg megözvegyülsz), akkor nincs jogod annyi gyerekre, amennyit szeretnél” – írja közleményében a Szülők Egyesülete a Gyermekekért "

Meg kell állapítani – áll a közleményben –, hogy a tankönyvtámogatás jelenlegi formája eddig is megosztotta a szülői társadalmat. Semmi nem indokolja, hogy az alacsony jövedelmű egy- és kétgyermekes családok évek óta kiesnek a támogatottak köréből. A törvényhozók az egyesület szerint most „rátesznek egy lapáttal", amikor a gyermekeiket egyedül nevelő szülők gyermekeit is kihagyják az ingyenes tankönyvellátásból. Súlyosan sérti az egyenlő elbánás elvét, ha a tankönyvellátás normatív támogatási rendszeréből a Parlament Oktatási és Tudományos Bizottsága (OTB) javaslata alapján kimaradnak a gyermeküket egyedül nevelő szülők gyermekei. A kormánypárti képviselők mellett az ellenzéki képviselők is megszavazták, hogy a gyermekét egyedül nevelő anyák gyermekei ne kapják meg ingyenesen tankönyveiket az iskolában.

Ilyen még nem volt – hangoztatja a szervezet –, hogy a szülők és tanulók százezreit érintő oktatáspolitikai kérdésben a szülői érdekképviseleti szervezetek háta mögött a parlamenti képviselők teljesen átírják a szülői egyesületekkel előzőleg egyeztetett törvényi helyeket.

Az országos szülői egyesületek képviselői Lendvai Ildikóhoz, az MSZP frakcióvezetőjéhez fordultak annak érdekében, hogy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosítását ne szavazzák meg.
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=386160&rvt=2