23 negedi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1317

Száz évig nem jöttek rá

Megfejtették a szenzációs ókori számológép titkát  addToShelf("20061130_okori_szamologep","Megfejtették a szenzációs ókori számológép titkát","/vilag/20061130_okori_szamologep.aspx?s=hk");

2006. november 30. 17:59
Utolsó módosítás: 2006. november 30. 18:02

Megfejtették a tudósok egy több mint kétezer éves szerkezet titkát: feltehetően a világ első számológépe volt az a bonyolult fogaskerékrendszer, amelyet a búvárok 1901-ben emeltek ki egy Kr. e. 80 körül, Antikythéra szigetének egyik öblében elsüllyedt hajó roncsai közül, és amelynek rendeltetéséről mindeddig csak találgatások voltak.

A kutatók száz éven át nem tudtak rájönni, hogy az ókori görög tudósok valójában mire használták a berendezést, amelynek az Antikythérai Mechanika nevet adták. Annyit már korábban megállapítottak, hogy ez a legkorábbi fogaskerék rendszerű eszköz az emberiség történetében, azt azonban csak nemrégiben derítették ki, hogy csillagászati számológépről van szó.

A bronzból készült szerkezet 82 darabját brit, görög és amerikai kutatók állították össze nagy felbontású röntgentomográfiai berendezés segítségével. A csillagászat történetében nem ismert több ilyen eszköz, hozzá hasonló szerkezetet csupán a késő középkori óraipar volt képes előállítani.

Tud összeadni, szorozni, osztani, kivonni, mi több, összehangolja a holdhónapokat az évekkel, és megmutatja, hogy hol található a nap és a hold egy adott égövben. Számlapjáról rendkívül pontosan leolvasható, hogy mikor lesz nap-, vagy holdfogyatkozás, mivel számításba veszi a hold elliptikus pályáját is.

A 37 fogaskerékkel működő Antikythérai Mechanikáról a Nature című angol tudományos folyóiratban jelent meg szaktanulmány.
MTI