Vannak pepecselős munkák, azt meg kell fizetni !
A baj nem is itt van, hogy beszámoljuk bizonyos nyílászárókata m2-be, hanem az . hogy ez utólag derül ki.
Nálam pl. Egy kb. 50 m2-es felületnél a k. műves mondja telibe sz ámolja. 10 m2 felületnél már nem semmi, majd jön, hogy élképzést is felszámolna !
Mondom neki, hogy oké, de akkor nem telibe. Spekulált, mondom neki azt számol fel amit akar -- mondja meg a végső árat - nem tudta - nem akarta -- nem tudom nem adta meg - nem kapta meg a munkát.
Tanulság -- nem árt előre belőni az árat. Aki nem akarja - tudja a helyszinen kiszámolni -- ott óvatosnak kell lenni !!
Természetesen vannak előre kiszámolhatatlan munkák !!
Más : korábban volt egy vizes munkám. Nem nagy ! Ajánlatok 1 : 2 - höz szórtak.
Pl. jön egy fiatal ember, viszonylag kedvező árat ad, majd mondja miután bolintok, hogy oké, van egy problem egy 1,5 m-es , szakaszon betont kell törni az megdrágítja a dolgot, az ugyan annyiba kerül mint az előző ajánlat ( 15 000 - 15 000 ft ). Mondom nem problém elvégi más, látom nem tetszett neki, hogy nem jött be a puffer.
Lényeg nem kapta meg a munkát !
Más igen ! Az effektiv munka : 2 óra ( + a kétszeri kiszállás ö. 1óra ) - némi vésés forrasztás - én voltam a kis inas, az ellenőr stb. A beton sk. 1 óra. Így került a 30 eft helyett 12-be.
Számla nélkül. Aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli. Természetesen van akinek az egy órára kell a 15 eft vagy még kevés is.
Viszont a mesterek dolga sem könnyű. Néha bele érzek - milyen lehet - mikor valaki az 5 ajánlatára kapott már nemet.
Volt ilyen is. Egy asztalos munkánál - egy 3.5 m-es konyha but. és egy beépített szekrénynél a sok ajánlat közül (arányok (1 : 2.5) az elválaló ügyesen úgy lavirozott, hogy csak 3/4 -ig fejezte be a munkát, várva a következő megrendelésre, mikor az megérkezet az előzőt befejezte, de ilyen már megvolt e lépés előnye. Ott számolta el magát , hogy a harmadik munkánál nem kértük a befejezést. SK. volt.
A munkák : beépített konyha 280 eft (1), beép.szekrény 250 eft (2), kis kamra szekrény 90 eft (3) és lenne még egy polcsor olyan 80 - 90 ft-ért (4). Na ezt már nem kapja meg, mig benem fejezi a kamra szekrényt. Van aki nem lát át ezen a taktikán !
Egyébként jól dolgozott és nem drágán !!