noirp Creative Commons License 2006.11.29 0 0 255

Tehát akkor, íme, a Fudzsijáma/Fudzsi-szan, nem felülnézetből ugyan, de ő az.

 

 

138°45' K , 35°21' É . Magassága:3776 m. (A fő kráter 700 m átmérőjű és 200 m mély.)

Elég színes életrajza van; de mivel 3 kéreglemez, az Eurázsiai(Amurian)-, Filippínó-, Ohotszki(Okhotsk)-lemezek találkozási pontja fölött fekszik, ez  érthető. Rétegvulkán, sőt, rétegvulkánok rétegződése.

Először két aktív vulkán, az Asitaka-jáma és a Sen-Komitake működött itt; ezek andezites tűzhányók voltak. Alattuk harmadkori tengeri üledék található. Sen-Komitake öregebb, mint félmillió év. Rá következett a Komitake, már bazaltvulkánként;  Komitake után, részben az ő kúpjára épült föl, Kr. e. 80 000-10 000 között a -(Ó/Agg)Fudzsi, majd Kr.e.5000 után a Sin-(Új) Fudzsi. Ezek is bazaltvulkánok.

Itt látható egy keresztmetszet a mai felállásról:

 

 

Működésük hosszú nyugalmi periódusokkal váltakozott/ik: Sin-Fudzsi utolsó nagyobb kitörése 1707-ben volt (vlacko is említette). Azért csendesnek nem mondhatnám kitöréseiket: nyomukban a lapillitől az 50 cm-es bazaltbombáig töménytelen sok piroklasztikus anyagot lehetett találni. Lávafolyásokból is tekintélyes mennyiségeket adtak; a mostani kúp igen nagy részét teszik ki a Kr. e.11000-4500 közti olvadékfolyamok.

A mai vulkán működésében még kb. 60 parazitakráter is résztvesz.

A felszínre kerülő anyag bazalt, összetételéről különösebbet nem írnak, ezért az átlagértékeket mondom: szilíciumdioxid 45-55 m/m%; vas(III)-oxid 15 m/m% körül (ez az, amire vlacko már gyanakodott, ld. a műholdképes hozzászólást) és a nátrium, kálium, kalcium, magnézium oxidjai.

Még egy kép a fő kráter környékéről (szintén sok vörös, talán vastartalmú kőzet látható rajta, de a széleken ott a hósapka is).

 

 

A Fudzsiról szólva az'szem fontos kiemelni, hogy a japán kultúrában milyen nagy szerepet játszik, nemzeti jelkép; vallásos kultusz és sok műalkotás köthető hozzá. A nemzeti vallás, a sintó írásai szerint "az élet szent vizének őrizője", Sengen istennő székel a fő kráterben. (A hegy déli oldalán vannak gyógyforrások, talán ez is adja a vallásos tisztelet alapját.)

Az 1820-as években Kacusika Hokusai készített a hegyről híres és igen szép fametszetsorozatot: A Fudzsi 36 nézetből . Itt van egy nézet. Én is elnézegetném...

 

 

Előzmény: vlacko (250)