ikaljan Creative Commons License 2006.11.29 0 0 145

Kedves bagatur1!

 

Köszi a választ...

 

Én csak abból indultam ki, hogy a napoleoni háborúk alatt 1813 előtt kizárólag angolok voltak azok, akik legalább mellékhadszintereken - de meg tudták szorongatni a franciák micsodáját. (nagyjából hasonló létszámú seregek esetén - Portugáliában, Spanyolországban)

 

Korábban olvastam valami olyanról, hogy míg Napoleon hadoszlopai a hagyományos vonalharcászattal szemben hatékonyak voltak, addig az angol továbbfejlesztett, mélyített vonalak ellen már nem működtek. (végülis... lehet hogy tévedek de emlékeim szerint a Hispán félszigeten a napoleoni háborúban az angolok minden csatát megnyertek, ahol a haderők létszámügyileg nagyjából partiban voltak a franciákkal.)

 

Az persze nyilvánvaló, hogy az angol flottával összehasonlítva a szárazföldi csapatoknak közel sem dominálták a hadszintereket. (gyakorlatilag szinte soha nem volt akkora létszámuk, hogy egyedül - szövetséges csapatok nélkül vállalhassanak csatát).

 

Plassey:

Bocs, de szerintem már leírtuk: ez azért volt, mert ez nem angol-francia összecsapás volt, hanem angol-indiai. (A franciák nem itt és nem ekkor veszítették el az indiai befolyásukat.)

 

Hm.. evvel... részben vitatkoznék...

teljesen igaz, hogy Plassey nem angol-francia csata volt. (Siraj ad- Daula 50 000 fős seregébőben kb 1-200francia volt - bár megjegyzem a Kelet Indiai társaság 20 000 fős seregében is csak 2000 angol volt.)

Viszont a franciák itt és ekkor veszítették el a befolyásukat.

 

Ennek oka, hogy a francia uralom Indiában alapvetően nem a saját birodalomra, hanem különböző többé kevésbé független uralkodókra gyakorolt befolyásra épült.  (megjegyzem az angolok is így kezdték, csak aztán egyre erősítették a függést)

 

A Plassey-i csatában Franciaország legjelentősebb szövetségese bukott el, aki gyakorlatilag fél Kelet-Indiát és Bengált, valamint Delhit és környékét tartotta uralma alatt.

A francia befolyás ezután összeomlott. Az utolsó jelentősebb összecsapásra négy évvel később, Vandavasinál került sor. (de a franciák itt már csak kb. 1700 katonát tudtak mozgósítani, amiben benne voltak a reguláris hadak, az összeszedett polgárőrség, meg néhány még mindig szövetséges "falu" "hadserege.

 

(A háborút lezáró békében 1763-ban a franciák ugyan visszakaptak néhány telepet, azonban ez már nem befolyásolta az angol uralom terjeszkedését.)