Mijo Creative Commons License 2006.11.26 0 0 205

 

Etnobiznisz?

Igen, létező e műfaj gyakorlóinak jelenléte nemzetiségi palettánk berkeiben.

Is.

Igen, akadnak, kik nemzetiségi égisz alatt megélhetési (esetleg lenyúlási) forrásnak tekintik az ebből adódó lehetőségeket, de hát, ha az önkormányzati szféra nem jelentéktelen hányada sem karitatív okok miatt vállal képviselősködést és egyéb azzal járó javadalmazott tisztségeket, hanem hogy dagadjon a bugyelláris.

Ez az etnobiznisz dolog egyébként is enyhén szólva túllihegett, hiszen ebből bizniszt űzni főként az országos önkormányzatok házatáján leledzők számára adott lehetőség, a települési kisebbségi önkormányzatok nem arról híresek, hogy valami rettenetesen nagy támogatást kapnának akár az államtól, akár saját településüktől. Általában karcsú a büdzsé, nem nagyon lehet abból ficánkolni.

Persze akadnak kivételek, akadnak kivételezettek itt is, mint mindenhol.

 

No de!

 

Akasztják a hóhért? Lába törik a sebésznek? Istenkáromló lett a pap? Megbotlik a ló? Elsápad a fekete? Kétszer kettő, néha nem négy? Bűnvádi eljárás folyik jogász ellen?

Bizony mindegyik morbid, de nem példa nélküli jelensége világunknak.

Mindenki megcsúszhat, megtévedhet, de ha valaki tendeciózusan teszi azt, ami felróható rá, az bizony már nem tudható be véletlennek, figyelmetlenségnek.

 

Akadnak embertársaink, melyektől a tyúklopást persze, hogy bűnnek tekintjük, persze, hogy bosszantó a megkárosított tulajdonos számára, de inkább olyan féligmeddig elnézően kezelt a kérdés, mondán, mit tegyünk, ezek már csak ilyenek. Tiltsd meg a görénynek, hogy rájárjon a baromfira, ha egyszer a vérében van a vadászösztön.

 

No de, mint mondottam, mennyivel másabb bűnkategória az, ha példa okért gyermekek ellen irányuló a cselekmény, ha gyermekeket károsít meg valaki!? Lelkes fiatalok közösségi élete gyakorlását csorbítva. Közösségi életük gyakorlásában úgy korlátozva őket, hogy - mondjuk ki - meglopottnak tekintsék magukat!

 

Én egykori kisebbségi önkormányzati képiselői, pontosabban elnöki időszakomban számtalan esetben jártam ki támogatást különféle, főként kulturális célokra, és minden egyes esetre jól emlékszem, hogy még a kevés is milyen hálát váltott ki, hiszen vidéken egyik folklóregyüttes, népzenei formáció, színi kör sincs elkényeztetve, minden fillér sokat jelent működésükhöz, kiteljesedésükhöz, felszínen maradásukhoz.

Nos, az ilyeneket megkárosítani (amit konkrét közösségi célra szán egy team, azt senkinek sincs joga önös célra fordítani), bizony rendkívül aljas tett, bizony sokkal jobban elítélendő, mint az elbagatellizált tyúklopás.

Különösen akkor, ha a nagyságrend a megszokottól lényegesen jobban zsebbemarkoló. Ha nem egy tyúkocska, hanem több száz tyúk lába kél.

 

Bizony, akadnak szituációk, amikor az ember kénytelen eljárást indíttatni, nincs helye hezitálásnak, nincs helye bratyizásnak, eltekintésnek. 

Valami ilyesmi történik vidékünkön is nemzetiségi berkekben, na de konkrétan majd a folyó eljárás lezártát követően ecsetelném a gusztustalan ügyet.

Addig csak háborog a gyomrom ...