gsxbuchhalter Creative Commons License 2006.11.24 0 0 847

Nem tudom, hogy ma Magyarországon létezik-e bal vagy jobboldali gazdaságpolitika, mert ha a politikusi megnyilvánulásokat figyelem, szörnyű ideológiai zűrzavart látok...

Gazdaságpolitikánknak mindenben alkalmazkodni kell a környezetéhez. EU tagállamok vagyunk, olyan nemzetközi gazdasági szervezetekhez csatlakoztunk, amelyek a gazdasági ideológia szélsőségeinek - szerencsére - nem adnak teret. Itt már nem lesz erőszakos kollektivizálás, öt éves terv, békekölcsön, stb. A magyar gazdaság behatárolt lehetőségek között halad, ezen belül csak a módszerek és az eszközök változtathatóak.

A jelenlegi szocialista gazdaságpolitika - e játéktéren belül - még mindíg nem épít kellően az emberek öngondoskodó képességére. Nagy költségvetési elvonással terheli a vállakozásokat és nagy alanyi jogon járó juttatásokkal kedvezményezi a polgárokat. A juttatások sem mértékével, sem a javadalmazottak anyagi helyzetével nem állnak összhangban a rászorultsággal. Jobboldalról mindíg túlzott gazdasági liberalizmussal vádolják az MSZP-t, holott a kívánt liberalizmustól még igen messze áll gazdaságpolitikájuk. Nem eléggé támogatják a polgárok önfinanszírozását a nyugdíj- és egészségbiztosításában, annak piaci alapokra történő helyezésével. Nem hagynak elég forrást a vállalkozásoknál, hogy saját erőből gyarapodjanak, inkább a központi és uniós pályázati pénzek elosztásának fejlesztő erejében hisznek. Nem hajtanak végre kellő létszámú közalkalmazotti létszámcsökkentést, mert bár erre szüksége lenne a költségvetésnek, ez ellentmondana a szociáldemokrata értékrendnek.

Szocialista gazdaságpolitika jelenleg tulajdonképpen nincs: van valami katyvasz, ami elemeiben hol liberális, hol szociáldemokrata, hol pedig a hagyományokon alapul. Az egyes elemek arányát az aktuális költségvetési helyzet határozza meg. Stratégiai, hosszú távú elképzelésekkel senki nem foglalkozik. De ki is foglakozna: a volt TSZ főkönyvelő pénzügyminiszter ? A jogi végzettségű bukott pénzügyminiszter ?

Utolsó megjegyzéseim kizárólag szakmai és nem politikai véleményemet tükrözik.