Törölt nick Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2863
nézd, én erre csak azt tudom mondani, hgoy ha a kórházi szülés mindenkinek ideális, jó, és mennyei megoldás volna, nem lenne igény az otthonszülésre. Ez nem úgy megy, hogy 39+6-nál aszondja az ember, hogy ja, bocs, én mégis otthon szülök, mert macerás a kórház (otthon sokkal macerásabb egyébként), vagy mert húúúúú, de trendi dolog. És nem is vállalnak el mindenkit (én pl. hiába szeretnék mondjuk otthon, tudom, hogy nem vállalna el senki, mert egyrészt világvége, másrészt nincs foagdó kórház 20 percnyire.)

az meg, hogy két személy, meg mennyire veszélyezteti a gyereket....ezen az alapon kígyót-békát kiabálhatnánk mindenkire, aki dohányzik/iszik terhesen vagy szoptatás közben, felügyelet nélkül hagyja a kúszó-mászót, és a többi, de nem, csak azokat "különböztetjük meg" (teljesen mindegy most, hogy társadalmi vagy jogi szempontból), akik otthon szülnek. Pedig a gyerek abba is belehalhat, ha magára rántja a forróvizes fazekat a gázról, amíg anyuka telefonon cseveg. Szvsz semmivel sem kisebb/nagyobb erre az esély, mint hogy egy komplikációmentesnek induló terhességből komplikációs szülés lesz.

Ráadásul az otthonszülők általában nem a 8 általánost végzettek vagy a plázacicák közül kerülnek ki, ezért is feltételezem, hogy utánajár rendesen, felkészül, és úgy hozza meg a döntést. Aztán lehet, hogy nem.

Ha az otthonszülés tényleg annyira veszélyes és mittoménmi lenne, nem hiszem, hogy Nyugat-Európában engedélyeznék. Márpedig ott nem csak engedélyezik, hanem rendes bábaképzést és kórházi hátteret is biztosítanak. Szvsz itt lenne a megoldás nálunk is: rendes, orvosi háttérrel működő születésházak, ahol kvázi otthoni környezetben szülhetsz, szakképzett (!!) bábával, orvos nélkül, de ha ne adj isten valami történik, nem kell kórházba szállítani az anyukát, hanem csak áttolni a műtőbe (és ez nem ugyanaz, mint a kórházban "otthonszülés"). De nálunk sokkal egyszerűbb azt a 2 "csúnya" esetet kiragadni az otthonszülések közül, és erre alapozva még hangosabban tiltani, mint megnézni, hogy igen, de mennyi problémamentes van, meghallgatni az így szült anyukákat (esetleg azokat, akiknek volt kórházi és otthoni is), és kitalálni valami értelmes, mindkét félnek megfelelő megoldást. Arról nem is beszélve, hogy könnyebb a szülésznek elhallgat(at)ni az esetleges szülés közbeni "műhibákat", hiszen mögötte ott áll a kórház meg a kamara (ez nem csak a szülésnél van így, bármilyen orvosi beavatkozásnál ez az ábra, sajnos, van eü-s a családban. Nagyon ritka, hogy nem).

Szóval az én véleményem még mindig az, hogy hagyni kéne dönteni az embereket, megfelelő információszolgáltatással lehetővé tenni számukra a döntést, és biztosítani a jogi hátteret a döntéseikhez. De mondom, én naív vagyok :)

(nem, nem vagyok egyértelműen otthonszülés párti, én magam kórházban fogok, de megértem azokat, akik nem kérnek a magyar eü. áldásaiból)

Előzmény: OriTeri (2861)