lilaköd mámor Creative Commons License 2006.11.23 0 0 232


Környezetvédelem | Média | Belföld | Jegyzet | Gyurcsány-dosszié | Választás 2006 | Önkormányzati választás 2006 | Budapest | Interjú | Kossuth tér | 1956-os arcképcsarnok | Dosszié

Januártól drasztikusan megdrágulhat a távfűtés
2006. november 23. 6:36


MNO
A Hír Televízió információi szerint a fővárosban 45, a vidéki nagyvárosokban pedig akár 70 százalékkal is drágulhat a távfűtés, miután a szolgáltatók az új gázártámogatási rendszerben nem kedvezményes, hanem piaci áron veszik a hőerőműveket működtető gázt. A távhődíjak emelésének mértékéről az önkormányzatok hozzák majd meg a végső döntést, várhatóan decemberben. A szolgáltatók kedvezménye azért szűnik meg, mert a gázártámogatás nem alanyi jogon jár januártól, hanem rászorultsági alapon.

A kormány január elsejétől nemcsak a lakossági, hanem a nagyfogyasztói gázártámogatást is szigorítja. Ez a 15 távhőszolgáltatónál a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem kedvezményes, hanem piaci árat kell fizetniük a hőerőművekben használt gázért.

A Főtáv Zrt. a szigorítás következményeként 86 százalékos, vagyis több, mint 14 milliárdos veszteséggel számol. A cég levélben kérte a főpolgármestertől, hogy a Fővárosi Közgyűlés hagyja jóva a 44,6 százalékos áremelési javaslatukat.

A Demszky Gábornak címzett levélben az is szerepel, a 44,6%-os tarifaemelési javaslatban nincs benne a gáz alapárának esetleges növekedése. A kormányszóvivő a távfűtés emelkedésére irányuló kérdésünkre először kitérő választ adott.

"Ez a levél a főpolgármester úrnak szól és a főpolgármester úr úgy gondolom ezt a levelet meg is fogja válaszolni" - nyilatkozta Danks Emese. Később szóvivő azt ígérte, utánanéz a rendelettervezetnek.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége a Főtáv egyik irodájában, zárt ajtók mögött tartott elnökségi ülést. Kiszivárgott értesülésünk szerint az állami kompenzáció megszüntetése miatt megnövekedett költségeiket az önkormányzatokra hárítják majd. Debrecen esetében a távhőszolgáltatók nem zárták ki a 70 százalékos árdrágulást sem.

"A gázár meghatározása a kormány kompetenciája, tehát pont annyival fog Debrecenben is növekedni a gázár, mint például Miskolcon, Szamosangyaloson, vagy Vekerden - mert a kormány a gázár árhatósága" - mondta el Kósa Lajos. Debrecen polgármestere hozzátette: fel van háborodva, mert "egyáltalán nem erről volt szó", és a kormány ezzel becsapja az embereket.

A rászorultsági alapú, új gáz- és távhőtámogatást egy meglehetősen bonyolult kérdőíven kell igényelni, amelyet a decemberi számlákkal postáznak. A szolgáltatók szerint a kérelmek elbírálására kevés lesz egy hónap. Azt valószínűsítik, hogy a támogatásra jogosultaknak a teljes januári és februári fűtésszámlát ki kell fizetniük, és a kompenzációt legkorábban márciuban kapják meg visszamenőlegesen.
(hirtv.hu)