vlacko Creative Commons License 2006.11.22 0 0 241
A nap vulkánja a németországi West Eifel vulkanikus mező.
It amolyan klasszikus értelemben vett vulkáni kúpokat, lávaömléseket nem találunk. Ellenben egy egész sereg robbanással keletkezett krátert igen, amelyekben szép kis tavacskák foglalnak helyet a helybéliek nagy örömére. GoogleEarthról nézve igen jópofa ez a seregnyi kis tó, amelyek meglehetősen mélyek. Az itt történtekre két magyarázat létezik. Európának ettől a részétől nem egészen idegenek a riftesedési folyamatok. Tudni kell, hogy az északi tenger egy ilyen folyamat eredményeképpen nyílt ki, s a folyamat kezdetén 100 millió éve Skóciában és a Skandináv félszigeten akkora tűzhányók voltak, mint a Kilimandzsáró. Peter Francis "Vulkánok" című könyvében azt feltételezi, hogy a Rajna völgye határozottan árkos süllyedés nyomait viseli magán.
Az Eifel vulkanikus mező a Rajna tőszomszédságában fekszik. Namos a feltételezés arról szól, hogy ez a riftesedési folyamat nagyjából véget ért, de még egy két utóhatás lehet, többek között az, hogy ezen a vidéken vékonyabb a szárazföldi kéreg, és amikor a talajvíz leszivárog, akkor ott gőzzé válva a felszínen robbanásos krátert vág, magával ragadva némi mélységi kőzetet.
A másik elmélet egy gyenge hotspot meglétét gyanítja, a kráterek képződése megegyezik az előbbi verzióval.
A robbanások egyébiránt meglehetősen erőteljesek voltak és lesznek. Az utolsó ilyen i.e. 8300-ban volt, de tekintve a terület történetét, biztos hogy ez még folytatódni fog.
Érdekessége a területnek, hogy az itt felszínre került mélységi kőzet nagyon nagy kovasav (a riolitnál is nagyobb) és vastartalmú. ( ez utóbbi nem általános a vulkánok között), ilyen szempontból ez a terület unikum.