Filamér Creative Commons License 1998.09.09 0 0 63
Kicsit zavart lettem az utóbbi hozzászólásokat olvasva. Most akkor legyenek szigorú karbantartási meg üzemeltetési utasítások és mindenkit, aki ezek ellen vét kövezzük meg, vagy ne legyenek?

Egyébként az élet minden területén (az utcasepréstől kezdve a nukleáris reaktor tervezésig) mindenhol dilemma, hogy az egyén mekkora szabadságfokot kapjon és mennyire legyenek a dolgok leszabályozva. Általában ökölszabály, hogy minnél képzettebb a munkaerő, annál kevésbé kell szabályzatokkal megkötni a kezét. De szerintem az is igaz, hogy minél képzettebb a munkaerő (függetlenül attól, hogy van-e szabályzat vagy nincs), annál nagyobb az ezély arra, hogy egy váratlan helyzetben helyes dönést hozzon és megfelelően hárítsa el a bajt. Egy megfefeően magasan képzett ember képes arra, hogy adott szituációban helyesen felülbírálja a szabályzatot, mint ahogy ezt meggyőződésem, hogy a jelenlévők közül mindenki már megtette egyszer-kétszer eddigi élete során, mikor olyan helyzetbe került, hogy a szabályzat betartásával soha nem ért volna célba.

Az életösztönnel kapcsolatban: Önmagában nem elég, a tudás is kell hozzá. Pl.: bennem egy űrsikló fedélzetén bekövetkező nehéz helyzetben hiába éledne fel az életösztön, fogalmam sem lenne, hogy melyik kallantyút húzzam meg, hogy a bajt elhárítsam.

Egyébként igaz régen, de én is repültem. Soha nem éreztem úgy, hogy a szabályok betartása bármiben is veszélyeztetne vagy megkötné a kezem.