Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 22

Henco véleményével, amely egy másik topikban olvasható, egyetértek és a kérdésedre némiképp választ is ad:

 

Ami azt illeti, a Bokros csomaggal az Antall-kormány balfékségét kellett helyretenni.

 

Azzal meg a legtöbb elemző egyetért, hogy az egyensúly Orbánék alatt bomlott meg, jórészt a lakáshtelrendszerük miatt.  Ehhez persze Medgyessyék rendesen hozzátettek.  Annyi finomításként idetartozik, hogy néhány ügyben Medgyessyék kényszerpályán voltak.  Pl. az Orbán-féle minimálbér akkora bérfeszültséget gerjesztett a közférában, ami az egész közszféra összeomlásával fenyegetett.

 

Hogy mi a garancia ajavulásra 2010-ig, meg az euróra? Vesd össze a Bokros-csomag idejével a jelen időket és emlékezz: 1995-96 ráment a megszorításosdira, 1997-től érezhető volt a fellendülés a gazdaság mélyebb szerkezeteiben, 1998-tól a lakosság is kezdett érezni valamit. Csak jött a kampány és a fellazítás, mindenesetre a Bokros idején beindult folyamatok jórészt a következő kormány idejére jelentek meg a mindennapokban. Ezt élte fel az akkor regnáló miniszterelnök és kormánya. És innentől jön Medgyessy időszaka a bárgyú jóléti rendszerváltással, amelynek nem volt fedezete. Amint a kampányban ugyanakkorát ígérő O-nek sem volt, amint idén sem volt reális gazdasági alternatívája, és most sincs. Kb. ennyi.

 

El lehet töcskölődni azon, hogy ki kit tart felelősebbnek, de ettől még nem lesz zsozsó... ettől csak lefelé csúszunk. Neki kell látni az ország átformálásának és ez sajna a közember gondolkodására is ki kell hasson. Túlontúl sok olyan reflex működik az emberekben, ami a közösből "járó" javadalmakra épül, és a fekete gazdaságról itt meg sem emlékeznék. És nagyon remélem, hogy a jelen kormány végig tudja vinni a reformot, mert ha nem sikerül, végleg lemondhatunk arról, hogy a mi életünkben lássunk egy virágzó Magyarországot. És ezt fel kellene ismerni végre minden szekértáborban.

Előzmény: fekete minden (20)