erbe Creative Commons License 2006.11.09 0 0 10027
Nekiláttam a tervezett hőtárolóm legújabb változatának a kiszámításához. A kazánház sarkában tudom elhelyezni. "Természetesen" köze sincs az általam annyira ajánlgatott gömbhöz, de még a kockához sem. :-(
2m magas, 75*75cm-es doboz, ívelt sarkokkal. Térfogat 1100 l. Tárolt hőmennyiség 25-70 fok között ~58 KWh. A szigetelés hőátbocsátásába beleszámítottam a két falat is. Az egyik 48 cm kisméretű tégla, a másik 30 cm beton, 80 %-ban földben. Meg kellett birkózni a Winwattal, mert a földbe süllyesztett falra 0 hőátbocsátást számolt. Szabadon álló falnak kellett minősítenem. Tudom, nem teljesen reális, egy idő után a talaj annyira átmelegszik, hogy csökken a hőelvonás, de nem lehet elvetni, mert külső, hűlő talaj.
Hőleadása 5cm fal felőli szigetelésnél 4,7; 10 cm szig-nél 3,8 KWh/nap. Ráadásul ennek egy része közvetlen a szobám padlóját melegíti (1/16-od, bár felső rétegként ez a legmelegebb, a valóságban több), fele pedig a kazánházat, vele továbbra is a szobám padlóját.
Kazánom teljesítménye alapján 1,5 óra alatt tudom "teletömni" ami egy hidegebb téli nap teljes fűtésigénye. Hosszú távú tárolásra nem alkalmas, a teljes töltetet 15 nap alatt vesztené el. Figyelembe véve a folyamatosan csökkenő hőmérséklettel együtt csökkenő hőleadást is, elvben 30 nap alatt ürül ki.
Ha már ez kész lesz, akkor láthatok neki a tervezett "tetőparabolának".
Előzmény: jee_c (10018)