Joeyline Creative Commons License 2006.11.06 0 0 125
Úgy látom, hogy tisztázásra szorul az MSTSZ, mint sportági szakszövetség kérdése is:

1986:
A Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) kilépett az Országos Testnevelési és Sporthivatalból (OTSH), ezáltal lemondott a természetjárás sportmivoltáról...

1991:
A fenti áldatlan helyzeten változtatni kívánva a Budapest XI. kerület természetjáróinak magján Mészáros János vezetésével több természetjáró egyesület új sportági szakszövetséget alapított Magyar Sportturisztikai Szövetség (MSTSZ) néven, amit az OTSH eként is vett tagjai sorába.

1995:
Az ekkor már szokásosnak tekinthető éves időpontegyeztető országos teljesítménytúra-rendezői értekezleten Nád Béla, a Szigethalmi TE (MSTSZ-tagszervezet) elnöke előterjesztette a sportági szakszövetség által kiírandó Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság (a továbbiakban: Bajnokság) előzetes terveit.

1996:
Több havi előkészítés után 1996 májusától (egy csonka túraévben) elindult az első Bajnokság.

1997:
Az időközben életbelépett új sporttörvény szigorú feltételei elvették az MSTSZ-től sportági szakszövetségi jogosítványát, és országos sportszövetséggé minősült vissza. Az elnökség egyik legfontosabb feladatává lépett elő, hogy megteremtse a sportági szakszövetséggé válás jogszabályilag előírt feltételeit.

Az 1998-ban létrejött ISM, majd a GYISM idején is végig országos sportszövetségként működött az MSTSZ.

2004:
Megszűnt a GYISM, létrehozták a Nemzeti Sporthivatalt (NSH). Az NSH alá két nagy gyűjtőszövetséget hozott létre a jogszabály: a Nemzeti Sportszövetséget (NSSZ) és a Nemzeti Szabadidősport-szövetséget (NSZSSZ). Az NSH legfelsőbb vezetésétől kapott ígéret ellenére - egy valószínűleg adminisztratív hiba miatt - az NSSZ alakuló közgyűléséről kihagyták az MSTSZ-t. :( A későbbi bekerülésre megintcsak igen szigorú feltételeket írt elő a sporttörvény.

2006:
Az elnökség kitartó munkája meghozta a gyümölcsét: minden előírt feltétel maradéktalan teljesítése után 2006 augusztusától az MSTSZ végre újra országos sportági szakszövetség, egyúttal közhasznú szervezet lett, tagja az NSSZ-nek.


Bármely sportágban a Nemzeti Bajnokságot csak a sportág NSH (régebben OTSH, ISM, GYISM) által nyilvántartott országos sportági szakszövetsége írhatja ki, sportturisztika-természetjárásban _csak az MSTSZ_.