HondaVuk Creative Commons License 2006.11.04 0 0 758
Szerintem egyelőre az elektromos autónak csak úgy van realitása, ha könnyű autóba szerelik. Ez azt jelenti, hogy csak városi közlekedésben van realitása, országútira nincs. Egy 2 személyes (vagy esetleg 3 személyes (1 elől+2 hátul vagy fordítva) autó kihozható 600 kg körül. Aksik nélkül.Ebbe lényegesen kevesebb aksi kellene két ok miatt is. Egyrészt a kisebb súly miatt kevesebb energia kell a gyorsításhoz, másrészt városi használat esetén bőven elég lenne 150 km hatótáv, így az aksik tömege jelentősen csökkenhetne.

Városban az sem okozna gondot, hogy kicsi a tömege és így egy nagyobb sebességű karambolban veszélyt jelentene a benne ülőkre. Városi forgalomban a kisebb sebességű ütközés miatt a biztonság még mindig elfogadható szintű lenne.

Egy ilyen autó persze komoly korlátokkal bír. Viszont ideális lenne 2. autónak. A nagyon könnyű parkolás, az alacsony fogyasztás, a kis zaj megfelelő tenné erre a szerepre. Az anyuka el tudja vinni a gyerkőcöt oviba/iskolába, be tud vásárolni, vidékre meg a nagymamákhoz mehetnének a családfő tekintélyes autójával. :-)

Az aksik kezelése azonban nagyon sok gondot vet fel. Szerintem jelenleg ez a legnagyobb gond az elektromos autókkal: nem tudják hova tenni a kimerült akkumulátorokat. Azok ugyanis nagyon környezetszennyezőek, így egyáltalán nem biztos, hogy nyernénk rajta környezetvédelmi szempontból.
Előzmény: mmormota (757)