ancsil01 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 221

naszóva'...

most olvastam végig a topicot, és megakadtam ennél a témánál. tipikusan a "hogyan vakarjuk meg jobb kezünkkel a bal fülünket" válaszokat kaptál a felvetett problémádra.

való igaz, hogy egy mini fúziós erőmű alkalmazásával is megoldható a feladat - persze csak akkor, ha a vezérlést hét törpével és egy kétfejű, digitális kijelzésű gyíkkal abszolválod - de talán létezik egyszerűbb út is...

no nézzük csak...

 

fogsz egy három munkaérintkezős relét, amit a kamerával párhuzamosan kötsz be.

a tápvezetéketbe a következőképp kötöd be a relé érintkezőit::

1.) az egyik érintkezőjét záró állapotban, sorosan illeszted be, és párhuzamon az érintkezővel (az érintkező elé -egyik pólus- és a tápfesz másik ágába (másik pólus), bekötsz egy - a tápfesznek megf fesz- ű 50- 100 mikrós kondit (az érték szinte teljesen mindegy)

2.) egy másik nyitott állapotú érintkezőt párhuzamosan kötsz az első érintkezővel.

3.) a harmadik érintkezőpárra kötöd a jelszőszerkentyűt

 

hogyan működik?

a kamera bekapcsolásának pillanatában meghúz a relé és az eddig zárt állapotú érintkező bont, emiatt a relé azonnal el is enged - ill. engedne, de a beillesztett kondi kis ideig - az értékétől függ - "pótolja" a kioldott érintkezőt, tehát a relé - a másik, eddig nyitott, de a behúzáskor záródó érintkezőn keresztül - stabilan behúzva marad, amíg a jószomszéd el nem kezd hadonászni a késével.

elvágja a tápot, elejt a relé, zár a munkaérintkező, üvölteni kezd a csengő - voila - máris lehet bőszen száguldani a széklábbal és jól elmagyarázni a brigantinak, hogy nem szép dolog más tápvezetékét elvagdosni...:):)

persze egy kis bibi azért van, mert a csengőnek csak akkor szabad riasztást adni, ha az addig működő kamera halálozik el - az elmondott kapcsolás szerint pedig a csengő addig szó, amíg be nem kapcsolod a kamerát.

ennek a megoldása sem túl bonyolult, a kamera bekapcsolására kétáramkörös kapcsoló kell, amelynek egyik ága a kamerát, a másik a csengőt tápját kapcsolja, így a csengő csak akkor kap tápot, ha a kamera is be van kapcsolva, de akkor meg az ő reléérintkezője éppen nyitott, tehát meg sem mukkan addig, amíg a kamerának az ő delejét orvul el nem kaszabolták...:):)

tudom, hogy egyszerűbb lenne, ha lerajzoltam volna, de lusta vagyok...

ja, persze a diódáról ne feledkezz meg, meg istentelen nagyot tud ám rúgni a relé, amikor elenged...

 

tehát, nem kell ide semmiféle ilyen- olyan tranyó, meg tirisztor, meg plc, meg mikropofesszor - elég mindössze egy relé (ez amúgy is elkerülhetetlen), egy dióda, meg egy kondi.

 

kedves kollegák, akik ontottátok itten az eszet - hallottatok már occam borotvájáról?

:):)

Előzmény: zengei1 (211)