Törölt nick Creative Commons License 2006.11.02 0 0 10325

Van amivel nem - vagy nem teljesen - ertek egyet, lehet h. csak a hangsulyok masok, de azert beirom.

 

hol vannak azok a VÁROSOK

 

Vannak nyomai varosias kulturanak, persze ahogy irtad igen alacsony szinvonalon, es nem valami nagy nepsuruseggel (bar ujabb becslesek tobbnyire magasabbak a mai USA teljes teruletere vonatkozoan, egyes becslesek Kolombusz idejen 5-10 millios nepesseget tartalmaznak, ami persze meg mindig igen alacsony nepsuruseg). Gyors kereses utan egy link.

 

"óriási népesség" városokban tud élni.

 

Ez igy nem igaz, Kina pl. mar szaz eve is igen surun lakott videk volt, megis a nepesseg tulnyomo resze a falvakban lakott. Inkabb ugy fogalmaznek, hogy ha nagy a nepsuruseg, akkor a nepesseg kozpontjai (=varosok) is nepesebbek lesznek.

a járványokat nem érdemes túlmisztifikálni. kb. ugyanakkora pusztítást okozhattak, mint Európában a pestis.

 

Kulon-kulon igen, de itt legalabb 5-10 kulonbozo sulyos korokozo jelent meg majdnem egyszerre. Mexiko vagy Peru nepessege pl. egesz bizonyosan a toredekere esett a spanyol uralom elso nehany evtizedeben, es ennek az oka egesz biztosan nem a spanyolok kegyetlensege volt. Gyakorlatilag a nepesseg tobbezer eves immunizacios hatranyban volt az europaiakkal szemben. Persze a vita szempontjabol mindegy, hogy 5 milliorol esett 1 milliora (a XVIII. szazadra) a bennszulott nepesseg az USA-ban, vagy 1.5 milliorol, a lenyeg, hogy a mai USA ritkan lakott videk volt. (Kozep-Mexiko kivetelevel az egesz kontinens az volt egyebkent, az akkori Eurazsia mas videkeivel osszevetve, sot meg most is ritkabban lakott Eurazsia mersekeltovi es tropusi videkeinel.)

Előzmény: igen7 (10292)