igen7 Creative Commons License 2006.11.02 0 0 10292
"Ma a szakmában (indián történetkutatás) közhely, hogy Amerika nagy részén elég kifinomult földműves kultúrák voltak,"

ez nem közhely. relatív hogy mi az a kifinomult. egyik civilizáció sem érte ez azt a szintet, amit mondjuk a görög-római civilizáció képviselt.

"Amerika népessége óriási volt Kolombusz előtt, de a fehérek nagy része ezt már nem láthatta meg, csak a szerteszét heverő csontváz-hegyeket, mert zömük előtt jártak óvilági kórokozóik, a vadállomány, pl. a bölény inkább csak a nagy emberpusztulás után szaporodott el a pusztává vált földeken."

ez marhaság. még egyszer megkérdezem: hol vannak azok a VÁROSOK, amelyek az "óriási" népességre utalnak, mondjuk az USA területéről? mert ugye "óriási népesség" városokban tud élni.
a járványokat nem érdemes túlmisztifikálni. kb. ugyanakkora pusztítást okozhattak, mint Európában a pestis.
csontváz hegyekről meg nem hallottam.

"de tán 10 felett van ott valóban termékeny talaj is, a "terra peta" és a szerző szerint ez indiánok munkájának eredménye. "

most ismételed a korábbi marhaságot! azt értsd meg, ha felhagynak a talaj művelésével, akkor a talaj nem marad abban az állapotban amiben otthagyták. márpedig az amazonas medencében az indiánok tuti nem foglalkoznak mezőgazdasággal, és 100 éve sem tették ezt. vagyis elképzelhetetlen hogy ott művelés hatására termékennyé alakult talajok megmaradtak volna. érted? vagy feleslegesen magyarázok?
Előzmény: nájckingdom (10290)