nájckingdom Creative Commons License 2006.11.02 0 0 10284
"Ez orbitális hazugság. Cseljabinszk a voluntarista, totalitárius, kommunista társadalommmal jár törvényszerűen együtt, nem az atomiparral. Hol a francia cseljabinszk? Hát a kanadai? Esetleg a finn?"

Kicsit késve visszatérnék kérdésedre. Igaz, hogy finn, francia, kanadai még nincs a kezem ügyében (de én azért el tudok képzelni egy-egy atomcsontvázat az ő szekrényeikben is), de addig is itt az USA néhány Cseljabinszkja, nem polgári, hanem katonai atomipar ajándékaként, akárcsak az oroszoknál.

Report: Nuclear Cleanup Costs Rise Nőnek a nukleáris kitakarítás költségei. (2000-es cikk) Az Energiaügyi Minisztérium már jobban képben van, mennyibe fog kerülni az USA atomfegyverprogramja környezeti kárainek elhárítása: 168 milliárd $ és 212
milliárd $ között 2070-ig. Ez 44 %-al több, mint a tárca 2 évvel ezelőtti becslése. A program országszerte 113 helyszínt tartalmaz. A volt és jelenlegi nukleáris fegyvergyártó helyszínek magukban foglalják az ország néhány legradioaktívabb területét: Hanford, Washington állam, a Savannah folyó Dél-Carolinában, Rocky Flats Denver mellett és az Idaho National Engineering and Environmental Laboratory. Az Energiaügyi Minisztérium felelős 1,7 billió gallon szennyezett talajvíz, 100 millió gallon magasan radioaktív folyadék, 2000 tonna elhasznált nukleáris fűtőanyag és 18 tonna atomfegyverbe alkalmas plutónium feltakarításáért e helyszíneken. Az egyes helyek becsült költsége és kitakarítási határideje:
Hanford: $55.6 milliárd 2046-ig
Savannah folyó: $36.8 milliárd 2038-ig.
Idaho laboratory: $21.4 milliárd 2050-ig.

Egy link a további ismeretszerzéshez:CLEANING UP THE NUCLEAR WEAPONS COMPLEX: INTERNET RESOURCES

A fenti összegek és kitakarítási határidők láttán egyrészt nekem nem meggyőző a te magabiztosságod, hogy az atomipar hulladékainak megbízható elhelyezése demokráciákban egy flottul működő rutinfolyamat. Biztos vagyok benn, hogy ha keresnék, még szakismeret nélkül is találnék az interneten nem a világ 2 nagy atomhatalmának hidegháborús versenyéből származó, hanem kisebb, kevésbé nagyhatalom státuszó államok (néha elvileg) civil atomiparából eredő szőnyeg alá söpört atommocskot. Ha ráadásul a hirtelen széles tömegek előtt nyilvánvalóvá váló Olajcsúcs és arra való felkészületlenségünk miatt a közhangulat fogja a politikusokat arra sarkalni, hogy "bármi áron" csináljanak sürgősen "száz reaktort, ezeret", mert természetesen nincs kedvünk megfagyni, stb., akkor a nagy kapkodásban kb. annyira fognak gondosan ügyelni a biztonságos hulladékkkezelésre és netán az egyéb üzembiztonsági kérdésekre, mint a hidegháború pszichózisában. A magadfajta bármiáron atompártiak fő tevékenysége a kétkedők megnyugtatása során nem a tényekkel való szembenézésre irányul és a kockázatok csökkentésére, hanem a tények eltussolására és a kockázatok elbagatellizálására. Ez a jövőbeli katasztrófák elég biztos receptje.
Előzmény: kilenctizenegy (10121)