Jamie25 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24953

t.lantos: saját tapasztalatomat tudom csak leírni, mivel én is társasházi lakáson adtam túl és most építkeztem, így pont ezek az esetek fordultak elő.

#1  15 nap a jogerőre emelkedés, feltéve nem ha a határozatot nem támadják meg.

#2 Természetesen lehet, pl. ha nincs ereszcsatorna a házadon és az Ő telkére folyik a víz. Természetesen a fellebbezéssel tolódik ez is, amíg ki nem vizsgálják hogy mi a fellebbezés tárgya és annak helyt adnak vagy elutasítják. Ez függ attól mi a kifogás tárgya. Persze ha belátható időn belül az pótolható, akkor megkapod csak meghagyással, pl. hogy a jogerőre emelkedéstől számított 30 napon belül pótolni kell. Amennyiben pl. olyan ablakot raktál feléje ami az előírások szerint nem felel meg és nagyon alacsony, akkor szintén nem adják meg hanem köteleznek hogy a tervek szerint legyen az megcsináltatva és utána kérvényezheted újból.

bónusz #1: nálunk csak akkor kapott állandó lakhatásit a ház, amikor az összes lakás készen lett, de legfőképpen a közös helyiségeket ellenőrizték. Addig ideiglenes lakhatásit adnak, ami alapján lehet benne lakni, de banknál pl. nem ér semmit:(

bónusz #2 : jópár dolgot mi is magunk vettünk anno, de nálunk a szerződés kikötötte, hogy csak a vállalkozó nevére kiállított számlát fogadják el. Ha ezt nem írtátok bele, ekkor szerintem hiába hivatkozol arra hogy beszéltetek róla anno... természetesen ez azon múlik hogy milyen a vállalkozó hozzáállása ! Ilyen esetben nem tudom hogyan tudja ezt Ő elszámlázni magának...

Amennyiben minőségi kifogásod van akkor szerintem az épület nem tekinthető 100%-san késznek, hiszen ha szerinted nem első osztályú a munka amit végeztek, akkor az nem tekinthető késznek. Minden szerződés ami nem szabályozza másként alapból az első osztályú munkát határozza meg, így ha nem ez teljesül akkor jogos a követelésed.

A hibák miatti követelésed csak azon múlik, hogy Ő mennyire engedékeny. Választhatja az engedményt vagy azt hogy a hibát kijavítja, legyen az valamilyen eszköz vagy technológiai gond. Ha esetleg ezen javítások miatt csúszik az átadása a háznak, akkor joggal léphetsz fel kártérítéssel (ergo kedvezményként érvényesíted) , de ezt tudnod kell bizonyítani: pl. albérletben kellett laknod egy hónapig emiatt, akkor ezt az összeget minden további nélkül követelheted. A lényeg hogy ezek bizonyíthatóak legyenek!

Mivel Te vagy nyerő helyzetben, így megteheted hogy nem fizeted ki a jogos követelésedre hivatkozva egy részét az utolsó részletednek, de ez legyen arányos azzal amit a hibák vagy a késés okoz. Ilyen esetben max. peres úton követelheti Tőled ezt, de 1-200.000Ft miatt nem fog bíróságra rohangálni senki, annak a tudatában hogy Ő a ludas ebben.

Szintén saját építkezési tapasztalat, hogy ezeket lehet érvényesíteni, mivel nálunk milliós összegű kötbérről volt szó, mégsem lett belőle per, tudta a vállalkozó, hogy mit tett és azt is hogy én mit. Nagyon emberfüggő, de a lényeg hogy tartsd vissza az összeg egy részét és máris Te vagy nyerő helyzetben, neki kell egyezkednie veled!

Előzmény: t.lantos (24938)