Stefan- Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3992

Szia HSteve!

 

Azt hiszem megvan az eredmény a Sándorföldi pusztával kapcsolatban és nem mentes a tanulságoktól.

 

Csak emlékeztetőül:

Rábakovácsiban (ma: Meggyeskovácsi, Vas m.) kerestem, hogy az igen közeli rokonom juhász felmenői hova tűnhettek. A férfiágon haladva a vőlegény születése megkerült, de a menyasszonyé nem, a születését pedig a zalaegerszegi házassági bejegyzés a Sándorföldi pusztára tette, mellesleg a vőlegény lakhelyét is ugyanoda.

 

Közös keresgélés után az alábbiak lehetőségek jöttek szóba Vas megyéből, összesen hat:

Sándorháza, Sándorházai-dűlő;  Sándorházi major [Vép]
Sándorházamajor, Sándorháza-dűlő [Celldömölk]
Sándor-major (2) [Ják]
Sándor-major [Felsőpaty (Rábapaty) / Rábakövesd]

 

Bár a levéltárban azóta sem voltam, de bátran kijelenthetem, egyik sem a keresett hely, mivel a keresett Sándorföldi puszta Rábakovácsi mellett van.

 

A megoldás ott volt Meggyeskovácsi község honlapján.

"Plébániánk régebben több kisebb településből állott. Ezek a következők voltak: (Rába)Kovácsi, Egyházszeg, Czomaháza, Balozsa és Meggyes. Több falu egyesítése és Czomaháza megszűnésének következtében azonban ma már csak két községe van; Rábakovácsi és Balozsameggyes. Mindkettő Vasvármegyében, a sárvári járás területén, a Rába bal partján. (...)


Czomaháza (Csomafalva)
(...) 1565-ben Czomaháza Zarka Pál özve-gyéé. 9 jobbágyát számlálták el. (...)
1780 körül a gróf Batthyány család megszerezte Czoma-házán a kisebb birtokrészeket és ott majort létesített, melybe német és horvát nemzetiségű cselédeket telepített. A Zarka család azonban egy darabig még tartotta a maga részét. Csak 1835-ben adta el Zarka Sándor czomaházi birtokát és a kiskovácsi majort gróf Batthyány Lajosnak. A régi köznemesi falu így lett a Batthyány uradalom egyik majorja, melynek egy időben külön temetője és harangja is volt. A majornak 1781-ben 120, 1838-ban pedig 89 lakósa volt. A 1863. évi népszámláláskor már csak Rábakovácsinál említették meg, mint Czomaháza pusztát. (Sándorfölde).
Századunk (XX.) elején eladták Czomaházát, mely gyors egymásutánban újabb és újabb tulajdonosok kezére került. Az első világháború után az egész birtokot parcellázták és a majort lebontották. Az egykori Czomaháza területe ma a Rábakovácsi határhoz tartozik."

 

Szóval ha elakadtunk az anyakönyvekkel, nem árt elolvasni a helytörténetet, hogy néhány zsákutcát kikerüljünk a kutatásban.

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!

Előzmény: HSteve (3969)