kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10172

"Mi a valódi oka annak, hogy most nem szaporítóreaktorok működnek? (nyilván nem a zöldek, hiszen ők a rendes reaktort sem engednék ha rajtuk múlna)"

 

A zöldek, de nem közvetlenül. A hetvenes évekre nyilvánvalóvá vált, hogy az atomenergia nem fogja olyan könnyen átvenni az olaj szerepét, mint azt a negyvenes évek végén prognosztizálták. Kb. ekkorra ismerte fel a Szovjetunió, hogy a nyugati antinukleáris mozgalmak pénzelésével komolyan képes átformálni az európai közgondolkodást. A nyolcvanas évekre a mérgezett gyümölcs beérett (még most, itt a topikon is szüreteljük), és az egészet megkoronázta a csernobili balfaszság. Ekkor az európai országok zöme leállította a fejlesztéseket, tehát a szaporító-reaktor kutatások nem kaptak költségvetési pénzeket a magántőke pedig nem mert beleinvesztálni, mert úgy nézett ki, hogy az atomenergia békés felhasználása végleg lekerül napirendről. Exportálni sem lehetett a technológiát, mert a fejlődő országok előtt lezárta az utat az atomsorompó-egyezmény.

 

Mára szerencsére a trendek megfordultak. Ha mi nem fejlesztjük ki, nem építjük fel a jövő atomerőműveit, akkor megteszi helyettünk Japán, Korea, Kína, India. Van rá pénzük, képzett munkaerejük és nincsenek zöldidiótáik. 

Előzmény: Linebacker (10170)