Linebacker Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10123

Visszamászás a fára: azért ne felejtsd el, hogy a világon már több kiemelkedő civilizáció bukott bele abba, hogy az erőforrások azon bősége, amely a felemelkedéshez szükséges volt, egy darabig rendelkezésre állt, aztán elapadt.

 

A mai világ számára pl. intő jelként szokták említeni a Húsvét-szigetek civilizációját, amely nagyon feljett volt, aztán felélte az erőforrásait, megtizedelődött, és visszaesett a kőkorszakba. Nem lehet kizárni, hogy globálisan is ez vár a világra.

 

Indiára és Kínára jó eséllyel ez vár, Európa és Észak-Amerika számára pedig kulcsfontosságú kérdéssé léphet elő, hogy mennyire képes magát egy némileg alacsonyabb életszínvonal mellett hermetikusan elszigetelni az AIDS-ben haldokló és a reménytelenül túlnépesedett Ázsiától.

 

Ha a világ nyersanyagkészletei végtelenek lennének, "Chindia" úgy venné át 50-100 éven belül a világ vezető hatalma címet az USA-tól, mint ahogy azt az USA tette 100 éve, Nagy-Britanniától. A nyersanyagok szűkössége miatt viszont várható, hogy a nyugaton egy elviselhető stagnálás, Ázsiában pedig a fejlődés befulladása és éhezés következik rövidesen.

 

Az USA-nak és Európának a legrosszabb scenáriókban sem lesz gondja megtermelni a népesség ellátásához szükséges élelmet, főleg ha Európa népessége egyre fogy. Csak az lényeg, hogy ne engedjük majd idejönni az ázsiaiakat.

Előzmény: kilenctizenegy (10121)