Regalianus Creative Commons License 2006.10.29 0 0 8
A bennszülött női viselet

 

Bosi sírköve a kelta-eraviscus női viseletet hiánytalanul tárja elénk. Fején turbánszerű fejfedő látható, amelyet kendő fedett le. Vállán nagy szárnyas fibulák, csuklóján bronz karperecek. Ruhája hosszabb alsó szoknyából és        rövidebb felsőrészből állott.

Ugyanezt a viseletet figyelhetjük meg Usaiu gorsiumi síremlékén is.

A kelta-római emlékanyagban egyedülállóak az ember-nagyságú női

szobrok. A sárszentmiklósi ember-nagyságú szobor feje hiányzik, viselete azonos az előbbiekkel. Mellén medaillonokból álló nyakéket viselt, melle alatt öv fogta össze ruházatát. Egy másik sírszobor Ercsiben került elő.

Aelia Materio és Ulpia Amasia gorsiumi sírkövén az előzőektől eltérő fibulákkal találkozunk anya és lánya vállán. Ez a csokoralakú fibula kőemléke­ken és sírokban a II. század középső harmadában tűnt fel, azaz az izlés változá­sának jele..

 

A férfi és a női viselet különbségét Demiuncus lntercisában előkerült sírköve mutatja. A hagyományos kelta női viselettel szemben a sírköveken megjelenő férfiak rendszeresen római módra öltöztek. Ennek okát elsősorban abban láthatjuk, hogy a férfiak jelentős hányada római szolgálatban állott, akár katonaként, akár a hadsereget szolgáló mesteremberként (kovács, takács, fazekas, stb.), a leszerelt katonák római polgárként éltek birtokukon, családi közösségeikben. Az lntercisába került feliratok az idők változásáról is képet adnak: A teljes családot megörökítő sírköveken a nagyanyák vállukon a pannón fibulát viselték, az anyák a divatos csokoralakú fibulát.

A viselet gondos részletezése kétségtelenné teszi, hogy a sírkövek már a római gyakorlatnak, szemléletnek megfelelően készültek. Azaz nem kelta módon fejezték ki az elhunyt személyiségét, hanem a valóság hű visszaadására törekedtek. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az elhunyt vonásait teljes realitással örökítették meg, idealizásálás nélkül, sablonok helyett valóságos portrékkal szembesülünk. Másfelől nemcsak a vonások eredetiek, de a viselet minden

eleme is, nemcsak népi vonatkozásban, de az egyéni ízlés tekintetében is. A nagyszámú ránk maradt portré hű, a kutatás számára teljes értékű képet ad a bennszülött társadalom tagjainak megjelenéséről.