advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.23 0 0 9998

 Ez így van. Mi több, már érdemben használnak világűrben gyártott dolgot: kalibrációs célra készítettek miniatűr golyókat, amelyeket a súlytalanság állapotában sokkal jobb hatásfokkal lehet készíteni.

 De valójában ez is kísérlet volt, gazdaságilag nem érte meg. A súlytalanságban remekül működő procigyárat meg alacsony Föld körüli pályára érdemes állítani, és automatizáltan, akár 100%-ban automatizáltan érdemes működtetni, adott esetben emberi tartózkodásra nem is alkalmas körülmények között.

 Itt még mindig nem látni egy életképes kolónia körvonalait, legfeljebb a Földhöz közel telepített kisebb-nagyobb űrbeli gyárakat. Hozzátenném: amíg a mai kémiai hajtású rakéták jelentik a feljutás egyetlen eszközét, addig a mostani számítások alapján nincs olyan ipari tevékenység, amelyet volna értelme feltelepíteni. Többe kerül most egy kilogrammot felvinni és visszahozni, mint egy kiló színtiszta arany-platina, vagy akár dúsított urán ára - találhatnánk akár tömör színarany kisbolygót is a naprendszerben, nem nyomná le az arany árát, mire idejutna, többe kerülne sokkal, mint bányászgatni Dél-Afrikában.

 Előbb technológiai áttörés kell.

 

 Mésrészt az igazság az, hogy a világűr éppolyan idegen közeg a bioszférabeli létre termett ember számára, mint mondjuk az óceánok mélye, vagy a vulkánon torka. Drága technikai segédeszközökkel megoldható az oda jutás, adatok gyűjtése, tevékenység végzése, de tartósan ott élni nem fogunk, nem lesz különösebb értelme.

 Ezen csak az változtathat, ha kényszer lesz, ha a Földet valamiért el kell hagyni. Ez azonban ésszel elkerülhető. Ettől függetlenül lehetnek, és gazdaságilag is életképesek lehetnek majd mindenféle tudományos központok, bányatelepek a naprendszerben, vagy akár a tágabb univerzumban, de szerintem tömeges le- és át-telepedés csak Földtípusú lakható bolygók nem túl valószínű fellelése esetén várható.

 Szerintem.

Előzmény: Törölt nick (9997)